Zvuci tambure po 17 put u Bijelom Polju ujedinili region

Bijelo Polje ponovo i iznova sa puno topline, ljubavi i iskrenosti dočekuje svoje drage goste na 17 Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara. Posebnost ovogodišnjeg izdanja festivala, je što po prvi put na festival dolaze  gosti iz Ukrajine i Turske i Slovenije a učvršćuju se  prijateljstva sa orkestrima iz Bosne, Makedonije i Hrvatske.

U svom obraćanju direktor Centra za kulturu Milko Kovačević je rekao sledeće:” Bjelopoljci ovim festivalom žele iznova i snažno afirmisati ljubav, tradiciju i prijateljstvo među narodima, te promovisati zajedništvo kao trajnu civilizacijsku vrijednost i tradiciju kao naše kulturno bogatstvo. I čini se da takva misionarska uloga ponosno pristoji našem gradu, našem Bijelom Polju. Gradu koji je sačuvao i srce i dušu, ali i obraz onda kada su se i čast i obraz olako gubili. Zato i zbog toga u našem Bijelom Polju zvuk tambure pomiješan sa žuborom Ratkovićevog Lima, najbolje prija našem srcu i našoj duši. Zato se i radujemo tom umilnom zvuku tambure što će odzvanjati našim gradom nekoliko dana, i što će naš Lim iste te zvuke ponijeti neđe daleko kako bi se znalo da u Crnoj Gori postoji jedan mali, ali veliki grad, pa da nam iz daljine dođu neki novi prijatelji i neka nova poznanstva”, kazao je Kovačević.

Čast da otvori 17. Internacionalni festival tamburaških orkestara pripala je Bjelopoljskim tamburašima koji poslednjih 20 godina nastupaju širom Crne Gore i država okruženja promovišući kroz izvorne pjesme svoj grad. Sa novom, ali i starim prepoznatljivim pjesmama nastupali su sa profesoricom Saškom Vojinović Rakonjac.

Tamburaški sastav ”FM” iz Čapljine po prvi put su nastupali na bjelopoljskom festivalu donoseći melodije koje su karakteristične za Hercegovačku oblast, dugi niz godina djelovali su u različitim muzičkim pravcima,ali ljubav prema tamburaškoj i narodnoj muzici spojila ih je u ovaj tamburaški sastav.

Tamburašku tradiciju Slavonije promovisali su večeras i članovi tamburaškog orkestra ”Satir” iz Davora,  za koje je, kako su naveli, velika čast učestvovati na festivalu koji traje skoro dvije decenije.

”Po prvi put smo u Crnoj Gori i u Bijelom Polju i za nas predstavlja veliku čast što smo na ovom festivalu”, kazao je šef orkestra Mario Ović.

Nastojeći da očuvaju tradicionalni zvuk vojvođanske tambure sjajni muzičari iz Novog Sada sa solistom Brankom Jovanovićem virtouzom na basprimu, oduševili su bjelopoljsku publiku.

Jovanović je rekao da zvuk tambure treba i mora da se njeguje, što je i cilj ovakvih i sličnih festivala.

”To je instrument koji nas ‘tjera’ da se sjećamo naše istorije, tradicije i kulture, da ih njegujemo i prenosimo na  mlade generacije”, istakao je Jovanović.

Dio programa ovogodišnjeg festivala, koji je osmislio profesor Senad Gačević, posvećen je Hamdiji Šahinpašiću, čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u muzičkom nadsljeđu Crne Gore.

Njegove pjesme bjelopoljskoj publici donijeli su članovi gradskog TO Pljevlja.

”Večeras smo predstavili jedan kolaž pjesama koje su posvećene Pljevljaku Hamidu Šahinpašiću koji je sakupljao i izvodio pjesme koje su karakteristične za naše podneblje i vidjeli ste jako lijep prijem publike. Ovo je jedan od rijetkih festivala tambure i uopšte narodne muzike u Crnoj Gori koji opstaje ovoliko godina i uvijek se rado odazivamo poziv”, istakao je vođa orkestra Emir Prekić.

U naredne dvije noći pored nastupa tamburaških orkestara očekuje nas i Mostar svedah i Kaliopi.