NAKON LJETNJE PAUZE

Žuti prsluci nastavljaju proteste

Francuski građanski pokret Žuti prluci danas nastavlja proteste protiv državne politike, poslije ljetnje pauze, prenijeli su tamošnji mediji.

List Figaro ocijenio je da će današnji skup biti test za apolitički pokret koji je počeo proteste u novembru prošle godine.

Skupovi su najavljeni u Parizu, Bordou i Monpeljeu.

Gradske vlasti Pariza su kao i za prethodne demonstrancije zabranile skupove u aveniji Jelisejskih polja, oko vladinih institucija i u blizini katedrale Notr Dam.

Vlasti glavnog grada Francuske su takođe najavile raspoređivanje dodatnih snaga bezbjezdnosti.

Apolitički pokret “Žuti prsluci”, koji je spontano nastao na društvenim mrežama, počeo je da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Protest se kasnije pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana prema politici predsjednika Emanuela Makrona, za kojeg tvrde da favorizuje bogataše i velike kompanije.

Makron je sa svoje strane organizovao veliku debatu sa lokalnim zvaničnicima i građanima širom zemlje, a krajem aprila je predložio nekoliko mjera, među kojima su smanjenja poreza.

Žuti prsluci nijesu zadovoljni tim mjerama i kasnije su nastavili proteste, na kojima se vremenom okupljao sve manji broj ljudi. Mnogi protesti, koji se obično održavaju subotom, završavali su nasiljem i sukobom sa policijom.

Izvor: Beta