Neshvatljivi, improvizatorski i eksperimentalni načini kreacije i realizacije obrazovne politike su trenutno na snazi koju mogu ostaviti nesagledive posljedice na cjelokupnu stvarnost, kvalitet i funkcinalnost školskog sistema, ističu u Građanskom pokretu URA.

Ozbiljan pokušaj zvaničnika nosilaca obrazovne politike, kroz usvajanje radiklanih promjena zakonske regulative iz sfere obrazovanja, koje se planiraju od 01. septembra ove godine, donosi negativne promjene, ocijenila je Zdenka Grbavčević, članica Predsjedništva URE. Inicijator nije sagledao nemogućnost primjene seta zakona i to po ko zna koji put na štetu učenika i realizatora nastavnog procesa iz razloga neblagovremenosti, ocijenila je Grbavčević.

Smatramo da implementacija Obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje je trebala da se primijeni postepeno, na način da od školske 2017/18. godine je obuhvaćen I ciklus (I, II i III razred), od školske 2018/19. II ciklus (IV, V i VI razred) a od škosle 2019/20. III ciklus (VII, VIII i IX razred) . Dalje, predlažemo obavezno formiranje komisija prilikom prijema nastavnika u radni odnos koje obrazuju isključivo nastavnička vijeća a ne da rukovodioci shodno statutarnim ovlašćenjima, navodi Grbavčević. Za nas u URI je neprihvatljiva brutalna centralizacija i poitizacija obrazovnog sistema jer se vodilo računa o onima koji su odano realizovali partijsku politiku. Zbog toga predlažemo da izbor direktora obrazovno-vaspitnih ustanova realizuju nastavnička vijeća i školski odbori i da se direktorima ne uskraćuje pravo ponovnog konkurisanja, kazala je Grbavčević.

Potpredsjednica URE Suada Zoronjić smatra da je reforma dug proces koji treba da teče kontinuirano i postupno, počevši od (prvog) I nastavnog ciklusa pa na dalje, kako bi svi učenici i nastavnici bili spremni i postupno se edukuvali i pripremili za nastupajuće promjene. Neshvatljivo je da pojedini nastavnici budu nosioci reforme, a da pritom trpe štetu. navodi Zoronjić. Ovoj vlasti je svaka reforma gora od prethodne govori i činjenica, smanjenja broja časova pojedinih predmeta, što će se posebno odraziti u većim školama, gdje je veći broj odjeljenja. Na margini su ovaj put nastavnici ovih predmeta: geografija, istorija , biologija, zdravi stilovi života, maternji jezik , muzičko itd. Reduciranjem broja časova, doći će i do smanjenja norme i više od 10%, što je rezultat pogrešne politike vladajuće partije, koja nije izmislila u ovom slučaju toplu vodu, već ova reforma predstavlja puko prepisivanje od Hrvata i Srba, navodi Zornjić.

Iz GP URA ističu da je cilj prosvjete da se omogući razvoj moralne i obrazovne ličnosti, da se teži temeljnoj reformi kako bi se dostigao respektibilan nivo znanja koji bi se pokazao na međunarodnom nivou,  ne samo puko prepisivanje od susjednih nam komšija i implementacija reforme bez obzira koliko je sadržaj oskudan za učenike, a egzistencija nastavnika ugrožena.

Ovakva reforma neće biti nikakav iskorak vladajuće partije već samo urušavanje osnovnih egzistencionalnih pitanja, što će biti pogubno za sve građane Crne Gore. Brzina kojom je sprovođena ova reforma i nedovoljan rok za stručnu javnu raspravu imaju za posljedicu da ključne institucije koje treba da implementiraju ove zakone nisu usaglašene što vidimo kroz višenedeljnu raspravu između UCG sa jedne strane i Ministarstva prosvjete i Vlade Crne Gore, posebno se to vidjelo oko pitanja sjedišta Visoke medicinske škole u Beranama, zaključuje potpredsjednica Građanskog pokreta URA.