Zmije ujele dvije osobe u Pljevljima i Baru

U proteklih nekoliko dana u Crnoj Gori su se desila dva slučaja ujeda zmija otrovnica, koja su zbog brze intervencije medicinskog osoblja imala srećan epilog. Ono što povezuje oba slučaje je činjenica da su se zmije nalazile na drveću, piše portal PV informer.

Prije nekoliko dana u mjestu Žugića Luka, pored rijeke Tare u Pljevljima  otrovna zmija “poskok” je ujela mladića u predjelu leđa, u momentu dok je prolazio pored drveta, na prilazima rijeci.

Drugovi povrijeđenog mladića su ga transportovali ka Pljevljima, a sa Hitnom pomoći su se sreli na Kosenici, gdje su mu ljekari ukazali pomoć. Mladić je transportovan u pljevaljsku bolnicu, gdje je posle nekoliko dana liječenja na Hiruškom odjelenju, danas otpušten na kućno liječenje.

Sličan slučaj desio se i u Baru kad je djevojčicu ujela u ruku zmija koja je pala sa drveta, da bi povrijeđena djevojčica koja je posle uspješnog zbrinjavanja i liječenja u Barskoj bolnici, otpuštena na kućno liječenje.

Po narodnom vjerovanju zmije bi tek za nekoliko dana sa početkom hladnijih noći, trebale početi da napuštaju tlo, ali je očigledno da su ove godine zmije malo ranije počele da se penju po drveću.

U ljetnjim mesecima u našoj zemlji povećana je aktivnost zmija. Pri kretanju područjima u kojima ima zmija, treba nositi čvrstu obuću i što čvršće, duge pantalone, i strogo voditi računa o tome gde se spuštaju ruke i gde se staje ili sjeda, pošto su noge i ruke najčešća mesta ujeda.

POSKOK je najrasprostranjenija otrovnica, prosečno je dug 60 do 70 centimetara, ali može dostići i do 100 centimetara, ali takvi primjerci su rijetki.

Jasna karakteristika koja ga izdvaja od drugih zmija je izražen rog na vrhu glave , izrasline kože i tkiva. Ljeti su veoma aktivni.

Uglavnom naseljavaju topla mjesta i osunčana staništa, poput kamenjara, osunčanih hrastovih šuma, kanjona i klisura, kao i mešano žbunjasto-livadska staništa. Najčešće je aktivna preko dana. Može se popeti i na drveće visine do dva metra.

Iz tog razloga je potrebno da građani koji borave na takvim predjelima budu veoma oprezni prilikom kretanja, posebno ako se nalaze na mjestima veoma udaljenim od neke od Medicinskih ustanova.

Izvor: PV informer