Unija stočara sjevera i proizvođača mlijeka u Crnoj Gori danas je saopštila da crnogorski farmeri koji se bave proizvodnjom mlijeka više ne mogu izdržati svakodnevna poskupljenja stočne hrane, a posebno koncentrovane, te su zatražili pomoć države. Ukoliko im nadležni ne izađu u susret, poručuju da će organizovati masovne proteste.

U organizaciji unije stočara sjevera Crne Gore juče je u Nikšiću održan sastanak crnogorskih farmera koji se bave proizvodnjom mlijeka na kojem su razmotrili situaciju u ovom sektoru u svijetlu svakodnevnog poskupljenja stočne hrane a posebno koncentrovane.

„Od tog sastanka do danas cijena žitarica je dodatno porasla za šest odsto pa smo zbog toga organizovali ponovni sastanak kako bismo došli do dogovora kako i šta dalje da radimo. Ministar je zakazao sastanak za utorak 18. maj u 15 sati i nadamo se da će ovoga puta doći i ispoštovati dogovor. Takođe se nadamo da ćemo od ministra čuti njegov predlog za rješavanje složene situacije u najznačajnijem i najvećem sektoru crnogorske poljoprivrede“, poručuju stočari.

Očekuju da nadležni prihvate njihov predloge jer su, kako kažu, argumentovani i realni.

„To su izdvajanja manja nego što su u zemljama regiona, a neuporedivo manja nego u zemljama EU gdje je model subvencioniranja potpuno drugačiji. Odbijanje naših zahtjeva je bolje nego odugovlačenje jer se gubi strpljenje, unosi se nemir i nezadovoljstvo među domaćinima. Na sastanku je dogovoreno dalje djelovanje zavisno od ishoda razgovora. Ovakvu situaciju više ne možemo izdržati i stočari će organizovati masovne proteste kojima će skrenuti pažnju nadležnih kao i javnosti na ozbiljnost problema“, navodi se u saopštenju.

O rezultatima razgovora sa ministrom, kako kažu, obavijestić i EU prestavnike za oblast poljoprivrede.

„U nadi da protesta neće biti očekujemo sastanak na kome će naši predstavnici pokušati da dogovore zadovoljavajuće rješenje“, zaključuje se u saopštenju stočara.

 

Izvor: PvPortal