EKSTREMNE VRUĆINE I DALJE

Zbog žege uginulo skoro 300 divljih konja

Talas ekstremnih vrućina već više od sedam dana hara Australijom. Najviše dnevne temperature danima dostižu gotovo 50 Celzijusovih stepeni, a svakim danom dolazi do velikog izumiranja životinja.

Rendžeri u blizini Alice Springsa pronašli mrtve konje, (Foto: printscreen)

Ekstremne temperature i suša doveli su i do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama rijeka nasukalo više od milion mrtvih riba. Potom su mediji objavili kako je vrućina u samo dva dana ubila čak trećinu šišmiša u Nju Saut Velsu.

Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog izumiranja divljih konja.

Rendžeri su jučer u blizini Alice Springsa pronašli više od 90 mrtvih, izgladnjelih i dehidriranih divljih konja. Još više od 200 ih je pronađeno u izuzetno teškom stanju, pa su eutanazirani.

Jedan od stanovnika, Ralf Tarner, objavio je stravične fotografije mrtvih konja.

“Bio sam skrhan, nikada nisam vidio ništa slično ovome. Nisam mogao vjerovati da se ovako nešto može dogoditi”, kazao je za BBC.

Drugi stanovnik, Rohan Smit, kazao je za BBC da se na području na kojem su pronađeni mrtvi konji, inače, nalazi jezero. Konji su navikli iz tog jezera da piju, a kada je isušilo, jednostavno nijesu imali kuda da odu po vodu.

Lokalno stanovništvo i rendžeri za BBC kažu kako zbog vrućina na ovom području od žeđi izumiru i magarci, pa čak i deve.

Ekstremnim vrućinama ne nazire se kraj, a temperature ruše stoljetne rekorde – prošle sedmice je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u istoriji Australije.

U brojnim gradovima juče su srušeni istorijski temperaturni rekordi. U Adelaidi je izmjereno čak 46,2 Celzijusova stepena, a u Keduni nevjerojatnih 48,6.

Meteorolozi nemaju dobre vijesti – najavljuju da će talas vrućina potrajati još danima.

izvor: Index.hr