ZA ČETIRI OSOBE

Zbog smrti migranata u hladnjači, doživotni zatvor

Mađarski apelacioni sud osudio je na doživotne zatvorske kazne četiri osobe osuđene zbog uloge u incidentu iz 2015. godine, kada se 71 migrant ugušio u hladnjači pronađenoj na putu u Austriji.

Prema današnjoj odluci apelacionog suda u Segedinu, Avganistanac i dva bugarska državljanina osuđeni su na doživotne kazne zatvore bez mogućnosti smanjenja, dok treći Bugarin može da zatraži puštanje na slobodu posle 30 godina u zatvoru.

Sve četiri osobe osuđene su prošle godine na kazne od 25 godina zatvora zbog pripadanja kriminalnoj organizaciji i više zločina, uključujući krijumčarenje ljudi i ubistvo.

Preostalih 10 optuženih, od kojih su većina Bugari, osuđeno je na zatvorske kazne izmedju četiri i 12 godina.

U hladnjači s mađarskim tablicama pronađenoj na autoputu u Austriji 27. avgusta 2015. godine, ugušilo se 59 mušaraca, osam žena i četvoro djece iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Migranti su ukrcani u kamion blizu sela Morahalom, na granici Mađarske i Srbije, odakle su krenuli ka Austriji. Tužioci su naveli da su se svi “ugušili u jezivim uslovima tri sata poslije polaska”, dok su još bili u Mađarskoj.

Izvor: Beta