EKONOMIJA

Zbog Morskog dobra cijene u Ucinju veće do 50 odsto

Opština Ulcinj mogla bi da predstojeću turističku sezonu dočeka sa znatno povećanim cijenama usluga i to najmanje 30 odsto, prije svega u ugostiteljskom i plažnom sektoru zbog povećanja cijena Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, piše Dan.

Takve najave stižu od ugostitelja i zakupaca plaža, koji će, kako ističu, možda biti prinuđeni na taj nepopularan potez.

“Ove sezone cijene usluga i mobilijara naulcinjskim kupalištima biće veće za 30 odsto”, saopšteno je iz Udruženja zakupaca plaža.

Predsjednik Udruženja zakupaca plaža Prelja Škrelja kazao je za Dan da su dovedeni pred svršen čin.

“Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom podiglo je cijene zakupa plaža za oko 50 odsto. Dakle, na ovaj nepopularan potez smo naprosto prinuđeni. Moraćemo da igramo kako u Morskom dobru sviraju. To je igra koja će se na naš turizam negativno odraziti. Nemamo izbora jer su nam cijene, zavisno od zona, povećane od 20 do 50 odsto. To konkretno znači da ležaljke i suncobrani u sezoni neće više biti šest, sedam ili osam eura, nego od 10 pa naviše, zavisno od plaže. Porašće i usluge i cijene u restoranima, ali šta mi tu možemo. Oni imaju monopol. Pokušali smo preko predsjednika opštine da riješimo problem, ali izgleda njihova moć je ograničena” kaže Škrelja.

Podsjetimo, i vlasnici restorana sa Bojane nedavno su izrazili protest zbog novog cjenovnika Morskog dobra koji je stupio na snagu početkom godine i najavljuju da će bojkotovati predstojeći tender ukoliko nadležni ne razmotre brojne prigovore i ne smanje cijene.

Prema riječima člana udruženja „Restorani Ade Bojane” Senada Grlića, cjenovnik početnih naknada po zonama, tipu i namjenama djelatnosti, kao i nova uvećana cijena kvadrata su neprihvatiljivi za ugostitelje, mogu ugroziti njihovo poslovanje i uticati na povećanje cijenausezoni.

Izvor: Dan