Nakon dvije godina suđenja ljekarima bjelopoljske Opšte bolnice koje optužnica tereti za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti, danas su tužioci, punomoćnici optuženih i branioci iznijeli završne riječi.

Advokat oštećenih porodica Novak Ražnatović prihvatio je u cjelosti završnu riječ tužioca koja je, po njemu, detaljna, ubjedljiva, stručna i objektivna. On je  istakao da su se oštećene porodice pridružile krivičnom gonjenju te da su ispostavile imovinsko-pravni zahtjev, očekujući da sud sudi po zakonu i optužene proglasi krivim.

Branioci optuženih smatraju da je proces od samog  početka bio pod velikim uplivom javnosti što je, po njima, i razumljivo sobzirom na značaj procesa. Međutim, kako su kazali, takva situacija je optužene stavila u poziciju pretpostavljene krivice umjesto pretpostavljene nevinosti, kako to zakon nalaže.

Advokat Nikola Medojević smatra da sudski postupak nije dokazao navode iz optužnice te da je teško dokazati ono što ne postoji. Zato očekuje da odluka suda bude donijeta  u tom kontekstu, odnosno da to bude osnov i suština odluke koju će sud donijeti uz objektivno sagledavanje svih okolnosti.

Prema navodima odbrane Jeremića i Tahirović, tužilaštvo nije uzelo u obzir bitno utvrđene činjenice na kojima je zasnovana odbrana, počev od neadekvatnih uslova u kojima su ljekari vršili liječenje, s obzirom da je bolnica smještena u nenamjenskoj zgradi u prostoru koji je predviđen za namjene Doma zdravlja, uz to referentne ustanove nijesu definisale akte u smislu smjernica, izmjene programa u skladu sa medicinskim standardima što je dodatno otežalo rad u toj ustanovi.

“Osim toga, Jeremić i Tahirović nijesu neposredno učestvovali u liječenju beba i smatramo da nije dokazano da su optuženi izvršili krivično djelo i tražimo oslobađajuću presudu”, kazao je advokat Drago Konatar.

Branilac Jele Cimbaljević, advokat Miro Orović, je kazao da je ona izvedena pred sud na osnovu ishitrene, neosnovane i nadasve nepravedne optužnice.

“SMO iz Beograda se u dopunskom mišljenju predomislio vidjevši šta piše u propisima i kada su vještaci došli na pretres, pa kada smo ih upoznali da postoji metodološko upustvo definicije zaraznih bolesti, koje tužilaštvo u optužnici ne ubraja u blanketne norme, oni su odustali od citiranih tvrdnji i pojasnili šta su zapravo htjeli da kažu. Tako su kazali da Cimbaljević nije postavila dijagnozu neonatalne sepse i da nisu mislili na nju kada su govorili o propustu nadležnog ljekara, već na ljekare u Podgorici, a i više puta su ponovili da se sumnja na neonatalnu sepsu ne prijavljuje”, kazao je Orović.

Sud će presudu donijeti 28. jula, kazao je predsjednik sudskog vijeća Vukomir Bošković.

Izvor:RTCG