Završeno 3D geofizičko snimanje

Geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, koje obavlja norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean, završeno je u ponedjeljak, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.


                                                                       Foto: Uprava za ugljovodonike

„3D geofizičko snimanje površine blokova 30 i 26 završeno je u ponedjeljak u 22 sata i 30 minuta. Snimanje podmorja na ovim blokovima trajalo je devet dana rada i završeno je bez zastoja u radu“, navodi se u saopštenju Uprave.

Iz Uprave su kazali da su sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine sprovedene u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu.

„Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Ramform Titan u periodu prikupljanja 3D geofizičkih podataka nijesu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj snimanja na biodiverzitet mora. Pored toga u ovom periodu nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u ‘sigurnosnoj’ zoni“, dodaje se u saopštenju.

3D geofizičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano je radnim programom ugovora o koncesiji koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean.

„U narednom periodu slijedi obrada prikupljenih podataka, što će u konačnom rezultirati njihovom interpretacijom i konkretnim saznanjima o stanju ugljovodoničnog potencijala crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26“, zaključuje se u saopštenju.

Osim sa koncesionarom Energean, ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika potpisan je i sa koncesionarima Eni i Novatek.

Kompanija Shearwater je, za potrebe tog koncesionara, krajem prošle godine završila 3D geofizičko snimanje na blokovima pet, šest, devet i deset, a prvi podaci trebalo bi da budu dostupni tokom trećeg kvartala.

izvor: rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor