Ceremonijom svečane predaje zastave MOSI, narednom gradu domaćinu Priboju, završene su 54. MOSI Pljevlja 2017. Prije toga izvršena je ceremonija svečanog dodjela pehara pobejdnicima u ekipnim disciplinama i pehara za sveukupne pobjednike najmasovnijeg sportskog takmičenja koje je održano u Crnoj Gori. Pljevlja su sa 1654 boda sveukupni pobejdnik Igara. Drugo mjesto osvojila je ekipa Sokoca sa 809 bodova, a treći je bio Priboj 725 bodova.

U muškoj konkurenciji Pljevlja su osvojila 1034 boda, druga je bila reprezentacija Bajine Bašte sa 591 bodom, a pehar za treće mejsto otišao je u Požegu čij su takmičari osvojili 536 bodova. Pljevlja su sa 620 bodova bila najbolja i u ženskoj konkurenciji, drugo mejsto sa 426 bodova osvojio je Sokolac, a treće sa 328 bodova Prijepolje.Pehar pobejdničkoj ekipi uručio je Mirko Đačić predsjednik opštine Pljevlja koji je obrćajući se gostima istakao da se nada su se gosti prijatno osjećali u Pljevljima. On je istakao da je zadovoljan činjenicom da je na atletskoj stazi u Pljevljima oboreno čak pet atletskih rekorda i naglasio da ne želi da uvrijedi ostale, ali.

Moram da čestitam pljevaljskim odbojkašima i odbojkašicama, košarkašima i košarkašicima, fudbalerima i fudbalerkama, rukometašima, karatistima i karatiskinjama planinarkama, Goranu Ceroviću, Emiru Ćatoviću i našoj rekodrnoj štafeti 4×100 metara, istakao je predsjednik opštine Pljevlja uz burne aplauze prisutnih.

Nakon što su sportisti Priboja preuzeli zastavu MOSI Miomir Filipović potpredsjendik Stalnog komiteta MOSI iz Priboja naglasio je da je ovaj grad spreman za domaćinstvo narednog susreta sportista tromeđe.

–Naravno da smo svjesni da su nam Pljevlja dala veliki zadatak sa ovakvom organizacijom igara, ali Priboj je do sada šest puta organizvao Igre, imamo spremnu infrastrukturu i mislim da smo spremni da odgovorimo ovom izazovu koji su nam postavili Pljevljaci i organizujemo igre na još većem nivou, rekao je Filipović.

U nikada uzbudljivojoj finalnoj utakmici u fudbalu, koja se po tradiciji igra neposredno prije svečanog zatvranja, Pljevlja su bila bolja od Nove Varoši sa 2:1. Reprezentacija grada podno Zlatara povela je golom sa bijele tačke koji je postigao Žarko Grbović. U 55. minutu poslije odličnog prodora bivši igrač Rudara Nikola Gačević poravnao je rezultat. U drugom minutu sudijske nadonade Milivoje Mrdak je iz okreta uputio snažnu loptu u peterac koja je pogodila vezistu Novovarošana Darka Bjelonovića i završila u mreži.

Plasman opština iz Crne Gore

Najbolje plasirana opština u ukupnom plasmanu, poslije Pljevlja je Bijelo Polje koje je osvojilo 695 bodova i bilo sedmo. Sliejdi Berane koje je bilo deveto sa 637 bodova, Mokovac je sa 512 bodova bio 10, a Kolašin 16. sa 206 bodova. Tim Plužina zauzeo je 21, mjesto sa 113 bodova, Petnjica 22. sa 90 bodova, Gusinje sa 27 bodova 29, Plav sa 29 bodova 28. i Žabljak sa 8 bodova 31.

Najbolji Stjepan i Tamara, nagrada za fer plej Petnjici

Za najboljeg sportistu 54. MOSI Pljevlja 2017. Proglašen je atletičar Stjepan Bojanić iz Priboja koji je osvojio zlatne medalje u trkama 100, 200 i 400 metara i bronzanu medalju u trci štafeta 4×100 metara. Najbolja sportiskinja MOSI je atletičarka iz Užica Tamara Milićevićkoja je pobjedila u trkama na 800, 1.500, 3.000 metara. Pehar za fer plej dobila je ekipa Petnjice koja je u Pljevljima prvi put učestvovala na MOSI.

MOSI pratilo 17 medija, bez ministra sporta

Na MOSI su takmičio rekordan broj gradova iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Oko 2.400 sportista, trenera i sportskih radnika, iz 32 grada, takmičilo se pet dana na terenima u Pljevljima od osam do 22 časa. Svečano otvaranje pratilo je oko 4.000 gledalaca, a atlestka takmičenje oko 2.000. Takođe približno toliko ljudim svakog dana, uživalo je u odbojci, košarci, malom fudbalu, rukometu, fudbalu…  54. MOSI Pljevlja 2017 pratilo je 17 medija iz regiona, među kojima i naša kuća. Od crnogorskih medija, pored Dana MOSI je pratla RTV Pljevlja, Spona, Nova Sloboda, Komuna i Pink M, a prvog i poslednjeg dana Javni servis. Iako je bilo najavljeno najveću amatersku smotru sporta u Jugoistočnoj Evropi nije otvorio ministar sporta Nikola Janović, kako je saopšteno „zbog ranije preuzetih obaveza“. Janović se nije pojavio ni tokom trajanja MOSI i toliko o tome. Na ovoj svojesvrsnoj smotri sporta i mladosti takmičio se 81 reprezentativac i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.