Splavarenje od izvora Lima, iz Plavskog jezera preko Andrijevice, Berana, Bijelog Polja pa sve do Prijepolja je dionica duga 134 kilometra. “Adrenalinska avantura” je i ove godine okupila raftere iz cijele Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, ali i nekoliko stranih turista željnih dobre zabave i druženja.

Na trodnevno putovanje rijekom Lim, po osamnaesti put za redom, krenula Limska regata, a u osvajanje limskih brzaka iz Plava je krenulo 14 posada. Ceremonijalno otvaranje manifestacije organizovano je na splavovima Plavskog jezera, odakle je najavljen i početak ljetnje turističke sezone u gradovima kroz koje je prolazi regata. Na otvaranju manifestacije istaknuto je da, osim što doprinosi razvoju turizma, manifestacija   ujedno promoviše i ekstremne sportove, a da kanjon Lima i krajolik kroz koji protiče rijeka, ima sve uslove za rekreativne sportove koji su sve popularniji među turistima.

Titula kapetana ovogodišnje regate pripala je Mišku Veskoviću, jednom od osnivača Limske regate, a ovo laskavo priznanje predala mu je Dragana Rakidžija, prošlogodišnji kapetan Regate.

Dragoljub Simović – Simo, predsjednik planinarsko – sportskog kluba “Kolovrat”, koji već 18 put vodi ekspediciju tvrdi da   iz godine u godinu raste interesovanje rafting klubova ali i  pojedinaca za  manifestaciju koja se organizuje na Limu.

“Pored posada iz četiri bivše republike, Limom splavare i rafteri iz Austrije, Njemačke, Češke. Posebno raduje što je Limska regata opet vratila posade koje poslednjih nekoliko godina nijesu učestvovale.  To dovoljno govori  da smo dobri domaćini a da je Lim rijeka koja ne poznaje granice, kaže Simović.

Iako vreme nije išlo na ruku učesnicima, rafteri su uživali u ljepotama divlje reke, a ono što ih vuče da se iznova vraćaju i uživaju u čarima vode i netaknute prirode prvenstveno su zabava i druženje, ističu učesnici Limske regate.Manifestacija je po prvi put organizovana 16. juna 2000.godine, kada je grupa entuzijasta planinarsko – skijaškog kluba” Kolovrat” organizovala prvu regatu i počela polako da piše novu istoriju Lima.

“Lim je čuvao svoje čari za sam početak 21. veka, kada je nama, grupi neustrašivih entuzijasta, dozvolio da uronimo u njene smaragdno zelene svete vode, a sam taj čin izmijenio je naše živote iz korena. Postali smo prvi Limski splavari i ambasadori Lima”, kaže SimovićZahvaljujući svojim divljim vodama, Lim je jedna od najzanimljvijih i najizazovnijih rijeka za splavarenje u Srbiji, time i omiljena destinacija u PANACOMP programima.

Naziv Lim vuče koren iz latinske reči „limes” što znači granica, što je on svojim tokom i bio, granica istočnog i zapadnog Rimskog carstva, Otomanske i Austrougarske imperije, ali nosi i keltsko značenje, jer na keltskom jeziku znači: llyn – llym, – piće, voda, jezero…