Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je uspješno okončao 2.6 miliona eura vrijedan projekat zamjene užeta na četiri 35kV dalekovoda sa kojih se električnom energijom napajaju djelovi opština: Herceg Novi, Budva, Bar i Ulcinj, saopšteno je iz CEDIS-a.

Prema njihovim riječima sprovedene aktivnosti su od izuzetnog značaja za obezbjeđivanje pouzdanijeg i kvalitetnijeg napajanja za preko 28 hiljada korisnika na turistički atraktivnom području, sa akcentom na period ljetnjeg opterećenja tokom sezone, uključujući i stvaranje preduslova za izgradnju novih elektroenergetskih objekata i priključenje novih korisnika.

“Na 10,3km dugačkom 35KV dalekovodu „TS 110/35KV Bar – TS 35/10KV Sutomore“ izvršena je zamjena postojećeg provodnika sa novim (ACCC klase HTLS) veće prenosne moći za minimum 40% i na taj način su stvoreni uslovi za obezbjeđivanje pouzdanog i kvalitetnog napajanja za područje Sutomora, Đurmana i Čanja”, kazali su iz CEDIS-a.

Kako navode, vijednost radova na ovom dalekovodu iznosila je oko 1.3 miliona eura.

“Zamjena užeta izvršena je i na 35KV dalekovodu “TS 110/35kV Ulcinj – TS 35/10kV Velika Plaža 1”, čime su obezbijeđeni uslovi za kvalitetnije napajanje korisnika na području zaleđa Velike Plaže i Ade Bojane. Takođe, projekat je obuhvatio i dalekovode 35KV “TS 110/35kV Markovići-TS 35/10kV Miločer” i “TS 110/35kV Podi-TS 35/10kV Topla”, čime se postiglo povećanje stepena kvaliteta u napajanju, kao i povećanje kapaciteta za priključenje novih objekata za dio Budve (dio Bečića, Kamenovo, Sveti Stefan, Petrovac i Buljarica) , kao i za dio hercegnovske opštine (Sutorina, Njivice, Žvinje, Industrijska zona, Ratiševina, Sušćepan, Trebesin, Mojdež, Gomila, Igalo – centar, Tatar bašta, Novosadsko, Stanišića Dubrava, Topla (1,2 i 3), Dom zdravlja, Institut dr Simo Milošević i granični prelazi Debeli Brijeg i Konfin)”, ističu iz CEDIS-a.

Za radove na ova tri dalekovoda, kako kažu, CEDIS je izdvojio oko 1.3 milona eura.

“Ovom investiciom postigli smo mnogo. Naime, prevaziđena je limitiranost sa aspekta prenosa snage, i za izuzetno brojan konzum i turistički atraktivna područja koja tokom ljetnje sezone posjete desetine hiljada turista obezbijeđen je dodatni nivo sigurnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom. Riješili smo i problem ograničenosti u kapacitetima za priključenje novih elektroenergetskih objekata i većeg broja značajnih turističkih i stambeno-poslovnih objekata čija je gradnja u toku. Takođe, što je važno naglasiti, obezbijeđeno je i kvalitetno alternativno napajanje za određena područja”, istakli su iz CEDIS-a.

Dodaju, da je radove na ovom projektu izvodio Elektro Team doo Budva.

“Osim ovog, od značajnijih projekata CEDIS trenutno radi na izgradnji trafostanice 35/10kV “Velje Brdo”, izgradnji 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV “Kličevo”, rekonstrukciji 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV “Centar”, dok je rekonstrukcija TS 35/10kV “Kumbor” u završnoj fazi. U toku su i pripremne aktivnosti za izgradnju trafostanice 35/10 kV “Duklo” u Nikšiću”, naglasili su iz CEDIS-a.

Navode, da je za realizaciju navedenih investicija izdvojeno oko 5.6 miliona eura.

“Paralelno se realizuju aktivnosti u sklopu druge godine projekata revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže na ruralnom području širom Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova na projektima revitalizacije iznosi oko 26 miliona eura”, zaključuju iz CEDIS-a.

Izvor: Cdm