Završen Biznis karavan u Mojkovcu: Razgovori prvi korak ka rješavanju izazova

0
365
Današnja posjeta Biznis karavana opštini Mojkovac i razgovori sa privrednicima u kojima su iznijeli izazove sa kojima se susreću prilikom poslovanja samo su prvi korak ka njihovom rješavanju, a sljedeći je da im pomognemo da te izazove prevaziđu, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na otvaranju Biznis karavana u tom gradu.
„Ono što smo čuli od privrednika iz Mojkovca se u najvećoj mjeri poklapa sa onim što smo čuli i od privrednika iz Bijelog Polja i Berana. Neki od prigovora, posebno trgovaca, odnosili su se na procedure prilikom prelaska granice, zatim sa drvoprerađivačima smo razgovarali o problemima sa kojima se susrijeću kako u procesu dodjele koncesija, tako i prilikom izvoza svojih proizvoda“, kazala je ministarka Sekulić i dodala da smo mi u ovom slučaju kuriri između privrede i ostalih organa i institucija unutar Vlade Crne Gore i da ćemo iskoristiti priliku da navedene prigovore prenesemo.
Ona je dodala da je jedan od prigovora privrednika i taj da na Zavodu za zapošljavanje ima veliki broj nezaposlenih, a da oni radnu snagu moraju pronalaziti van opština, pa čak i van Crne Gore.
„Jako je dobro da direktno komuniciramo sa privrednicima i tako saznamo na koji način im možemo pomoći u narednom periodu. Iskoristili smo priliku da predstavimo koji su to programi podrške koje Ministarstvo ekonomije i Vlada Crne Gore nude privrednicima u Crnoj Gori i informisali ih na koji način mogu konkurisati za sredstva, kao i na koje projekte se to odnosi“, kazala je ministarka Sekulić.
Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević kazao je da Opština Mojkovac u potpunosti podržava ovakav način rada Ministarstva ekonomije.
„Ovo posebno iz razloga što kroz sastanke možemo direktno od privrednika doći do podataka koje su to biznis barijere, što na lokalnom, što na državnom niovou. Danas smo imali solidan odziv ljudi koji se bave biznisom u Mojkovcu i oni su naveli šta je to što opterećuje njihovo poslovanje. Normalno je da mi sa loklanog nivoa bolje to poznajemo i da pravovremeno reagujemo u onoj zakonskoj mogućnosti koja nam to dozvoljava“, kazao je Medojević.
Svakako, prema njegovim riječima, dobro je da je jedan dio privrednika zainteresovan za one programe podrške koje nudi upravo Ministartsvo ekonomije.
„Prihvatili smo poziv i da posjetimo neke od tih privrednih kolektiva. Ovakvi projekti samo mogu doprinijeti bržem razvoju biznisa, bržem uklanjanju biznis barijera i na tome ćemo u narednom periodu još više raditi“, zaključio je Medojević.
Ministartsvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi.
Osim opštine Mojkovac, do sada je Karavan posjetio opštine Bijelo Polje i Berane, a ministarka Sekulić će sjutra posjetiti opštinu Kolašin gdje će, zajedno sa predsjednicom Opštine Željkom Vuksanović otvoriti Biznis karavan u tom gradu.