Zatražena smjena direktorice Doma zdravlja u Bijelom Polju

Grupa građana Bijelog Polja i odbornika u lokalnom parlamentu zatražili su smjenu direktorice Doma zdravlja Majde Dobardžić zbog, kako tvrde, progona doktora, loših uslova za lieječenje i nedostatka kadra. Oni su umjesto protesta, koji policija nije odobrila jer nije bio blagovremeno prijavljen, saopštili da neće odustati dok Dobardžić ne bude smijenjena, piše Dan.

Prema riječima izabranog ljekara Nikole Raosavljevića, inače predsjednika Opštinskog odbora Ujedinjene Crne Gore i odbornika u lokalnom parlamentu, razlog za protest je samovlašće, zloupotreba položaja i progon ljekara u ovoj zdravstvenoj ustanovi i bahato ponašanje direktorice Majde Dobardžić. Raosavljević inače radi kao izabrani ljekar u Domu zdravlja.

On je poručio da će novi termin za protestno okupljanje biti blagovremeno prijavljen tamošnjem Centru bezbjednosti. Protestno okupljanje juče su svojim dolaskom ispred Doma zdravlja podržali odbornici Demokrata i DF-a, kao i građanski aktivisti i predstavnici Srpskih društava Sveti Sava i Njegoš.

“Danas dajemo primjer istinskog patriotizma boreći se za zdraviji zdravstveni sistem. Govorim u ime najosjetljivijih kategorija u društvu, ispred hiljada mališana koji nemaju svog pedijatra i logopeda i ispred bolesnih ljudi kojima je potrebna zdravstvena zaštita, koja je Ustavom zagarantovana. A nemaju je na adekvatan način, jer je neko sebi dao za pravo da progoni ljekare. Pravo na dostojanstvo tokom bolesti je civilizacijska tekovina, koja je ugrožena u bjelopoljskom Domu zdravlja”, ističe Raosavljević.

On je dodao da ima moralnu i profesionalnu obavezu da brani sve građane Bijelog Polja, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost.

“Moram da branim egzistenciju svoje porodice, bez obzira što je mogu ostvariti u bilo kojoj drugoj državi na mnogo lakši i kvalitetniji način. Dom zdravlja je u poslednje tri godine doživio etički i profesionalni sunovrat zahvaljujući njenom menadžmentu. Zgrada je totalno beskorisna ako pored ljekara koji su već otišli izgubimo i one koji planiraju da odu. Većina zaposlenih je nezadovoljna svojim statusom i zbog opravdanog straha ne smiju da progovore. Govorim o najkvalitetnijim ljekarima koje su prepoznali naši pacijenti”, navodi Raosavljević.

Raosavljević je istakao da je o svemu upoznao ministra zdravlja Kenana Hrapovića i da se nada njegovoj brzoj reakciji.

“Izgubili smo najkvalitetnije pedijatre, ginekologa, logopeda, a meni je zabranjeno da pružam usluge štićenicima Doma za stara lica”, tvrdi Raosavljević.

On je najavio dalji, kako je rekao, građanski aktivizam, sve dok ne bude smijenjena direktorica Doma zdravlja.

Izvor: Dan