Na imanju Boža Šebeka pored potoka, koji se zove i Zatonska rijeka, a koji zna kad su jake kiše da dobro nadođe i postane problem, nije postavljena zaštita od izlivanja potoka

Stanovnici sela Zaton, koje se nalazi na dijelu pored magistralnog puta Ribarevine – Berane decenijama su sanjali da dobiju vodovod. Generacijama to nije pošlo za rukom, iako su ravničarski kraj. Ipak, želja im se ispunila ove godine. Ipak, da sve nije ružičasto govori više primjera gdje pojedini mještani imaju problema na trasi vodovoda kroz ovo mjesto. Najdrastičniji je onaj u zaseoku Brijeg, koji nije u stanju da riješi starina Božo Šebek, koji sa osam decenija života, iako invalid,  dobio je umjesto nagrada i priznanja, problem koji mu je njametnut voljom onih koji ga niukom slučaju ne smiju napraviti.

– Više vremena tokom godine sa suprugom provedem u Beogradu, ali bez mog zavičaja i Zatona ne mogu. I zato poziv od prije par godina, da dopustim da kroz moje imanje, u dužini od nekih 250 metara prolazi vodovod prihvatio sam bez razmišljanja. I nijednog trenutka, iako sam na to imao pravo, a drugi koristili, nijesam tražio nadoknadu. Bio sam srećan i zadovoljan da Zaton konačno dobije gradsku vodu.

Priča Šebek da mu je na imanju pored potoka, koji se zove i Zatonska rijeka, a koji zna kad su jake kiše da dobro nadođe i postane problem, nije postavljena obalo utvrda. A trebala je, kako bi se zaštitilo imanje, ali i susjedna, pa i kuće pojedinih komšija.

– To je trebalo projektom predvidjeti, ali nije. Ipak, tokom radova, izvođač je na molbu nas mještana, na svoju ruku postavio improvizovanu utvrdu, od betonskih blokova. Kada je, međutim, preduzeće ,,Vodovod Bistrica” primalo vodovod na gazdovanje od insvestitora Direkcije za investicije Opštine Bijelo Polje, tražilo je da se ta utvrda ukloni, jer postoji opasnost za vodovodne cijevi. To je i urađeno – kaže Šebek.

image

Sporni potok

– M.Novović

On od tada ide sa jedne do druge adrese. Da traži da se problem riješi. Kaže, svi prebacuju odgovornost jedni na druge.

– I ne samo da je problem ova obalo utvrda, nego su oštetili i put do naših kuća, pored kojeg je išla trasa vodovoda. I to smo morali sami sanirati. I ništa nije  bilo kao ranije. Prekidali su nam onu našu seosku šumsku  vodu koju smo koristili, više puta – ističe Šebek.

Kako sad stvari stoje, Šebek, kako obećava, sam će angažovati radnike i napraviti obalo utvrdu. Da spriječi da prva poplava ošteti imanje.

-Pitanje je hoće li se na taj način oštetiti vodovodne cijevi i prestati vodonapajanje. Ja sam ako ništa ne urade prinuđen na taj potez. Vidim da sam napravio grešku što sam sve dao dzabe i na riječ da će riješiti probleme.

Duško Dangubić, predsjednik Odbora za izgradnju vodovoda kaže da je bilo dosta neriješenih imovinsko pravnih odnosa na trasi vodovoda ali da je Šebekov primjer, pokazao pravu humanost i kako se voli svoj zavičaj.

Kako do rješenja

Prema riječima Milanka Minića, direktora Direkcije za investicije trasa vodovoda je završena, urađen projekat, izvedeni radovi i sve kao infarstrukturni objekat predato preduzeću ,,Vodovod Bistrica”.

– Mi tu više namamo ovlašćenja za bilo kakve radove – kazao je Minić, dok na drugoj strani njegov kolega iz lokalne uprave Duško Ružić, sekretar Sekretarijata za puteve, kaže da će sve uraditi da se problem riješi.

– Ukoliko ne uspijemo preko gradonačelnika da se sredstva obezbijede od Direkcije, mi ćemo sa našeg računa sve završiti kako bi obalo utvrda bila urađena. Obišao sam ovo imanje i ovaj posao se mora završiti kako bi sve bilo kasnije, kad bude kiša i potok nadođe, bilo bezbjedno-zaključio je Ružić.

-Umjesto da za svoj potez besplatnog davanja dvorišta za trasu vodovoda bude nagrađen, makar i sa besplatnim priključkom, on je dobio probleme koji su mu zagorčali život. I to samo nemarom opštinske Direkcije za investicije, koja nije tokom izrade projekta, odradila trasu na valjan način. Bili su pasivni i nezainteresovani-kaže Dangubić, dodajući da su bezuspješno pokušavali da obave razgovor u Opštini sa nadležnim licima.

Dodaje da Zatonska rijeka pravi često dosta problema, i da se obalo utvrda mora uraditi i sa strane imanja Šebeka, ali i sa druge na imanju Vukovića, kako bi se zaštitile dvije postavljene vodovodne šahte.

– Boli nas ovakav odnos Opštine prema ljudima, kakav je Božo, koji je velikodušno dao besplatno da se radi trasa kroz njegovo imanje. I sad mu okrenuli leđa – ističe Dangubić, dodajući da bi i preduzeće ,,Vodovod Bistrica” s obzirom da naplaćuje priključke od mještana i ubira prihod, uz Direkciju za investicije, moglo u ovom slučaju da izađe u susret.

 

Izvor: DAN