Vršilac dužnosti direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković kazao je da radi na tome da poboljša imidž te ustanove i da se mladi ljekari koji odlaze iz Hitne pomoći zadrže i ostanu da rade. On je u Jutarnjem programu istakao da je prije mjesec dana, kada je stupio na dužnost, zatekao nefunkcionalan sistem kao i skromnu opremu koja se mora mijenjati.

Niković je rekao je da je sistem hitne medicinske pomoći bio nefunkcionalan, da je kadar dosta star i da mladi ljekari odlaze iz Hitne pomoći.

“Uvijek mladima govorim da mladi treba da odu na regionalne kongrese i da vide koliko ljekara radi u Hitnoj medicinskoj pomoći, dok naši odlaze iz nje”, istakao je Niković.

On naglašava da je imidž hitne medicinske pomoći na nezavidnom nivou.

“Ranije su u hitnoj pomoći radile perjanice našeg zdravstva, a onda je naišao je čudan trend da su nam čak i specijalisti pošli”, kazao je on.

Istakao je da se to mora mijenjati.

“Čak i sa skromnim resursima možete da napravite da zdravstvena usluga bude na nivou i čak bolja nego u državama regiona”, kazao je Niković i dodao da treba zadržati kadar i ljudima reći da nije strašno raditi u Hitnoj medicinskoj pomoći.

On je dodao da želi da ispravi neke stvari koje su njemu smetale dok je bio u procesu rada.

“Morate vratiti imidž ustanovi. Ne možemo više dozvoliti da nas gledaju kao servis za transport pacijenata od mjesta A do mjesta B. to rade ljekari, ljudi koji su se godinama edukovali, ne da transportujemo, već da radimo svoj posao”, kazao je on.

Kaže da je ustanova opremljena skromno i da moraju biti opremljeniji.

“Ne možemo na ovakav način opremljeni ići u Evropu ili bilo gdje. Na taj način iscrpljujemo kadar. Moramo Zavod hitne medicinske pomoći izdići na veći nivo”, istakao je on.

Izvor:RTCG