Broj zaraženih korona virusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je u porastu oko 30 odsto. Preminulih je za oko četvrtinu manji, a oko devet odsto manje je i hospitalizovanih, saopštio je direktor IZJCG dr Igor Galić. On je kazao da za sada propisane mjere ostaju na snazi, a ako se situacija ne poboljša od 1. decembra moguće je uvođenje obaveznih kovid potvrda za komplentnu javnu upravu, ali i za javni prevoz, tržne centre, poslovne prostore, teretane.

     Sa pres konferencije, Foto: screenshot/youtube

“Ukoliko se, prema zvaničnoj svjetskoj statistici, porede podaci iz Crne Gore sa regionom i nekim najrazvijenijim zemljama svijeta u periodu od 26. oktobra do 3. novembra, zaključujemo da je procenat novoinficiranih u našoj zemlji manji nego u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji… S druge strane nedjeljni trend je bolji u Srbiji, Albaniji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama…“, kazao je Galić.

On je podsjetio na informacije Svjetske zdravstvene organizacije koje pokazuju da je Evropa u najmanje povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Kad je riječ o obuhvatu imunizovanih, do sada, u Crnoj Gori je vakcinisano oko 55 odsto odraslih. Institut za javno zdravlje nedavno je ponovo apelovao na sve građane da više ne oklijevaju već da se odazovu otvorenom pozivu za imunizaciju. Takođe je važno da se imunizuju djeca od 12 godine sa hroničnim oboljenjima kao i ona koja žive sa odraslima kojima je narušen imunitet, kaže on.

„Podsjećamo još jednom da je osam od deset od 01. maja do danas preminulih nevakcinisano. Preko 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Nažalost cijele države, svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani. Svi oni koji odlažu imunizaciju direktno učestvuju u jačanju aktuelnog, izrazito opasnog delta soja“, naveo je direktor IJZCG.

„Zato, sve one koji se do danas nijesu imunizovali, molimo da više ne oklijevaju. Ministarstvo zdravlja Crne Gore obezbijedilo je odlične uslove za imunizaciju i preko milion i dvjesto hiljada doza vakcina. Ovo je prilika i da građane koji su uredno vakcinisani, pozovemo da dobiju i svoju treću dozu koja je od ranije preporučena svim kategorijama, a vakcina ima za sve“, zaključio je dr Galić.

Galić je saopštio i da je nakon posljednje sjednice Savjeta za borbu protiv korone, Vlada Crne Gore odlučila da, za sada, propisane epidemiološke mjere ostaju na snazi uz pojačan inspekcijski nadzor.

„Ukoliko se, međutim, epidemiološka situacija u Crnoj Gori u narednim nedjeljama ne poboljša, Vlada Crne Gore razmotriće da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde (dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR koji stariji od 72 sata ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati ili dokaza o preležanoj bolesti u posljednjih šest mjeseci) za kompletnu javnu upravu (zdravstvo, prosvjeta, Uprava policije, Vojska…)“, kazao je Galić.

Kako pojašnjava u tom slučaju od 1. decembra, nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe…

„Prisustvo svadbama će se ograničiti, uz Nacionalnu digitalnu potvrdu, na četiri metra kvadratnih po jednoj osobi. Novogodišnje proslave neće moći da se organizuju, ni u unutrašnjojstima ugostiteljskih objekata ni na otvorenom prostoru bez posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde po uzoru na ljetošnje festivale. Građane još jednom molimo, ako ni zbog koga, onda zbog sebe lično i svojih familija da, gdje je obavezno, nose maske i drže odstojanje“, poručio je Galić.