PREDSJEDNICA OPŠTINE U OKVIRU GLAVNOG GRADA GOLUBOVCI TANJA STAJOVIĆ

Zaokružen sistem obrazovanja djece u Golubovcima

Izgradnja Srednje mješovite škole u Golubovcima jedan je od najznačajnijih razvojnih projekata, koji zaokružuje sistem obrazovanja djece na teritoriji ove gradske opštine, kazala je Dnevnim novinama predsjednica opštine u okviru glavnog grada Golubovci Tanja Stajović.

Ona navodi da je izgradnja srednje škole bila prioritet jer je, kako kaže, dobro obrazovanje budućih generacija obaveza i zadatak.

“Riječ je o jednom od najsavremenijih obrazovnih objekata u državi, u kojem je učenicima obezbijeđeno kvalitetno obrazovanje, kroz odabrane obrazovne programe, pri čemu će se voditi računa o osavremenjavanju rada učenika, njihovom stimulisanju i stručnom usavršavanju. Za našu sredinu, koja je poznata kao poljoprivredno područje, naročito je značajno što je u obrazovni pogram uvršten, između ostalih, i poljoprivredni smjer, kako bi poljoprivreda, kroz školovanje mladih ljudi i sticanje novih znanja, osavremenila način obrade poljoprivrednog zemljišta. Ono što je za djecu najznačajnije je dostupnost srednjeg obrazovanja na teritoriji opštine u kojoj imaju prebivalište, što će umnogome olakšati njihovo školovanje, prije svega zbog blizine obrazovne ustanove i smanjenih troškova putovanja do škole”, kazala je Stajović.

Takođe, u okviru kompleksa izgrađena je i moderna dvorana.

“Izgradnjom sportske sale riješen je i višedecenijski problem dvoranskih sportova u Zeti, s obzirom da će na taj način biti omogućeno organizovanje utakmica klubova dvoranskih sportova sa ovog područja, naravno uz saglasnost Ministarstva prosvjete. Sala je površine 2.255 kvadrata, sa 480 mjesta za gledaoce, uz mogućnost ugradnje teleskopskih tribina, čime bi se taj broj povećao na ukupno 700 mjesta. Osim sportske dvorane, sala ima sve prateće sadržaje (svlačionice, tuš kabine) koje jedna moderna sportska sala treba da posjeduje u svom sastavu. Uzimajući u obzir obrazovni i sportski segment koji je dostupan ovoj sredini jasno je zašto i koliki značaj za opštinu ima početak rada JU Srednja mještovita škola Golubovci”, istakla je Stajović.

U sam objekat je uloženo 4,5 miliona, a preko pet miliona uzimajući u obzir rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu planske i projektne dokumentacije i troškove nadzora kod izvođenja radova.

Stajović navodi da pored ovog iznosa treba uzeti u obzir i vrijednost saobraćajnice od 237.000 eura, koja je izgrađena kao adekvatan pristup školi.

Ističe da će učenici iz svih opština moći da pohađaju ovu školu ukoliko bude interesovanja, odnosno slobodnih mjesta.

Direktor Srednje mješovite škole u Golubovcima Zoran Klikovac kazao je da škola trenutno broji oko dvadesetak zaposlenih i da su sve obrazovne potrebe učenika opskrbljene radom vrhunskih, iskusnih profesora koji će podržati učenike u njihovoj namjeri da steknu bogata i cjelovita znanja iz različitih oblasti. Ističe da je škola opremljena najsavremenijim sredstvima, te da su ispoštovani visoki standardi bezbjednosti i ekološke efikasnosti, a da, prije svega, pruža toplinu svima koji će ovu školsku godinu provesti u njoj.

Klikovac navodi da škola ima i salu, ali da bi se na osnovu njene opremljenosti i funkcionalnosti moglo reći da je ovo nova sportska dvorana.

“Sigurno je da ćemo ugostiti i organizovati mnoge značajne sportske događaje, a vjerujem i uspješno sarađivati sa mnogim profesionalnim sportistima i rekreativcima”, poručio je Klikovac.

Srednja mješovita škola u Golubovcima svečano je otvorena 4. septembra.

Najveće interesovanje za frizera

Direktor Srednje mješovite škole u Golubovcima Zoran Klikovac navodi da je škola koncipirana kao obrazovni centar koji će djeci sa područja glavnog grada, gradske opštine Golubovci i svih gradova Crne Gore moći da ponudi najširi obrazovni spektar od smjera opšte gimnazije, preko obrazovnih programa za ekonomske i poljoprivredne tehničare, do zanimanja iz oblasti ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti kakvi su konobar, kuvar i profesionalni frizer.

“Ova škola, kao najsavremeniji objekat ovoga tipa u Crnoj Gori, ima kapacitete za obrazovanje osam stotina učenika. Kako je ovo godina otvaranja, prva stranica njenog ljetopisa zabilježila je upis 75 učenika. Vjerujemo da će već sljedeće godine interesovanje za ovu školu biti znatno pojačano. Najveće interesovanje su pokazali učenici zainteresovani da u budućnosti postanu uspješni profesionalni frizer, a vjerujemo da će iduće godine posebno interesovanje izazvati i smjer kozmetičar, kao i veterinarski tehničar”, kazao je Klikovac.

Izvor: Dnevne novine