Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da Zakon o akcizama ide u korist šverca i poručio da taj dokument nema podršku njegove partije.

Prema njegovoim ocjenama izjava Ministra finansija Milojka Spajića ne predstavlja realnu situaciju koja će se desiti na tržištu iz nekoliko razloga.

“Dodatno akcizno i poresko opterećenje na cigarete nakon prvobitnog prijedloga povećanja akciza iznosilo je 52 centa po paklici što bi u praksi značilo povećanje od 60 centi po paklici u maloprodajnim objektima. Korekcijom koju je Vlada najavila amandmanima na Zakon o akcizama, dodatno akcizno i poresko opterećenje sada iznosi 45 centi, što na kraju ne znači ništa za potrošače jer će cijene svih cigareta biti podignute za 50 centi što je jutros većina distributera potvrdila”, kazapo je Meodjević.

On tvrdi da će amandmani ministarstva i dalje imati isti efekat na poskupljenja i time pad tržišta i poreskih prihoda za 10,5 miliona eura umjesto očekivanog rasta u čemu su, kaže, saglasni svi distributeri.

“Tako da zaista ne znam o čijem glasu koje javnosti je ministarstvo vodilo računa. Ponavljam još jednom, Vlada deficit u budžetu može najbrže nadoknaditi vraćanjem novca iz ilegalnih u legalne tokove duvana i duvanskih proizvoda, a ne povećanjem akciza na cigarete. Ukoliko bi se u legalne tokove povratilo makar 250 tona od ukupno 500 tona (250 tona predstavlja 23% od ukupne potrošnje cigareta u Crnoj Gori), računajući da se za tu količinu plati trenutna minimalna akciza od 73.25 €/’000 cigareta, država bi mogla da prihoduje potrebnih 18,3 miliona eura samo od akcize plus dodatnih 5.2 miliona eura na ime PDV-a. Dakle, ukupno skoro 24 miliona eura”, kazao je Medojević.

On smatra pozitivnom odluku Vlade da poveća visinu akcize i način obračuna na bezdimne duvanske proizvode, te na taj način ostvari dio potrebnih prihoda. U isto vrijeme nepotrebnim smatra se to radi u više koraka.

“Treba primjeniti odmah iznos od 70% jer kako je i sam ministar finansija rekao, razlika je i dalje ogromna u odnosu na akcizu na cigarete. Upravo zbog jako niske akcize na bezdimne duvanske proizvode, država je samo u 2020. godini izgubila preko 2.000.000 eura prihoda”, navodi Medojević.

Usvajanjem predloženog povećanja akize na cigarete, prema Medojeviću, uslijedilo bi povećanje maloprodajnih cijena cigareta za minimum 0,50 eura po paklici, a kako dodaje, prema nekim najavama i 0.60 eura.

 

“Samim tim, dolazi do znatnog povećanja razlike u maloprodajnim cijenama u odnosu na zemlje u okruženju, što će dovesti do ekspanzije tzv. “mravljeg šverca”, tj. unos cigareta preko individualnih prelazaka granice, autom ili autobusom. Nakon planiranog povećanja akciza paklica Marlbora KS u Crnoj Gori će koštati 3,90 eura. Iste cigarete kostaju u U BiH 3,07 eura, Srbiji 3,34 eura, Albaniji 2,52 eura, KiM 2,80, Makedoniji 2,44 eura”, navodi se u saopštenju predsjednika PzP-a.

Medojević dodaje da imajući u vidu trenutnu uredbu da svaki putnik može da unese po dvije šteke cigareta, računica je, kaže, vrlo jednostavna “i svako ko bude imao priliku, iskoristiće je, posebno vozači autobusa i kamiona. Čak i ako se uvede uredba da po svakom putniku može da se unese po 2 paklice, to je praktično nemoguće iskontrolisati jer bi to stvorilo ogromne
gužve na graničnim prelazima”.

Ističe da je, kada su u pitanju cigarete, jedino razumno rješenje, nastaviti primjenu postojećeg akciznog kalendara, a povećanje akcize pomjeriti tek za januar 2022. godine.

“Država mora snažno da udari na ilegalno tržište jer se tamo trenutno nalazi preko 50.000.000 eura prihoda. Tačno prije tri godine nagli rast specifične akcize (sa 30 eura na 1000 komada cigareta na 40 eura na hiljadu komada cigareta) je doveo do velikog pada legalnog tržišta, čak od 40%, u prvom kvartalu 2018. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, a uvoznicima i distributerima prihodi su pali za 60%”, kazao je Medojević.

On je istakao da Vlada nema podršku PzP-a na Zakon o akcizma. Kao razlog navodi uništavanju legalnog tržišta i ne postojanje jasnog plana suzbijanja crnog tržišta.

“Poskupljenjem od 50 centi po paklici otvoriće se ogroman prostor za takozvani „mravlji šverc“ jer će razlika u cijeni u odnosu na Albaniju, Makedoniju i Kosovo iznositi preko 1 euro po paklici! Ne postoji služba ili institucija koja ovo može zaustaviti i kontrolisati bilo gdje u svijetu. Fizički je nemoguće prekontrolisati svako vozilo koje ulazi u Crnu Goru a pri tome znamo da svaki putnik može da unese po 20 paklica cigareta”, navodi predsjednik PzP-a.

Ministar finansija, kaže, mora da shvati da ovim zakonom srlja u ogromne gubitke u budžetu i da se ne može spinovati i govoriti o tome kako se čuo glas javnosti.

“Stav privrede i velikog broja narodnih poslanika je jasan a to je borba protiv crnog tržišta i njegovo zaustavljanje. To je prvi i najefektniji korak koji se mora preduzeti jer država svake godine izgubi po 50 miliona eura zbog crnog tržišta cigareta. Usvajati ovakav zakon o povećanju akciza, sa crnim tržištem od 60-80% je neprihvatljvo. Prosječna ponderisana cijena paklice cigareta sa plaćenim PDV i akcizom biće 3 eura (gdje država uzima 2,5 eura) a na ulici iste cigarete se sada prodaju od 1,4-1,7 eura (bez plaćenih PDV i akciza). Svako ko zna makar nešto o biznisu u duvanskoj industriji, zna da su potrošači izuzetno cijenovno osjetljivi i da samo 1 cent razlike u cijeni moze opredjeliti kupovinu jeftinijih cigareta. Posebno kada se radi o situaciji da istu cigaretu treba da plate na trafici dva puta skuplje nego na ulici”, kazao je Medojević.

Bez radikalnog suzbijanja crnog tržišta cigareta podizanje akciza je, kaže, sulud potez Vlade.

“Takođe, Vlada mora voditi računa da se politika poreskih opterećenja na cigarete usklađuje u regionu da bi se obesmislio “mravlji” šverc. Još jednom naglašavam, PzP neće podržati Zakon koji otvara ogroman prostor za dodatni rast ionako prevelikog šverca cigareta”, zaključio je Medojević.

Izvor: RTCG