Budući predsjednik opštine Budva, Marko Bato Carević, inače predsjednik Nove srpske demokratije, smatra da bi Boka kotorska trebalo da dobije autonomiju. On naglašava da se ne radi ni o kakvom separatizmu.

foto:većernje novosti

Budući predsjednik opštine Budva, Marko Bato Carević, inače predsjednik Nove srpske demokratije, smatra da bi Boka kotorska trebalo da dobije autonomiju. On naglašava da se ne radi ni o kakvom separatizmu, već da su u pitanju pre svih ekonomski i kulturni razlozi.

 

 

Boka bi kao autonomna cjelina bila naravno u sastavu Crne Gore, ali bi Bokelji odlučivali o svojoj sudbini. Boka se nalazi već dugo u inferiornom položaju, pre svega kada je u pitanju kulturno-istorijsko nasleđe, ali i ekonomija. Centralizacijom se iz Boke izvlači novac, a u nju se gotovo ništa ne vraća. Dakle, samo autonomija može da spreči njeno dalje ekonomsko i kulturno propadanje – kazao je Carević.

Carević, koji je privrednik, i kako za njega kažu vanredno dobar domaćin, podsjetio je na primjer Kotora. Tamo je nebrigom državnih organa, pre svih Ministarstva održivog razvoja, koje je aminovalo, po njegovim rječima neplansku gradnju, doveden u pitanje opstanak drevnog bokeljskog grada na listi svetske baštine Uneska. A samo u opštini Kotor je polovina kulturno-istorijskog blaga Crne Gore.

Ovaj političar i privrednik je ističući da djeli mišljenje mnogih Bokelja, podvukao da stanovnici “neveste Jadrana” ne žele više da budu posmatrači već da aktivno odlučuju o daljem razvoju ove regije, koja je oduvek bila posebna i prepoznatljiva, koju su njeni žitelji kroz vjekove branili, čuvali i sačuvali.

Izvor:Večernje novosti