U skladu s novim mjerama, u Crnu Goru je od danas moguće ući uz jedan od uslova iz kovid potvrde. Na graničnom prelazu Božaj zbog nepoštovanja procedure jutros je bilo zadržavanja, ali je problem ubrzo riješen.

Prvi dan ulaska u Crnu Goru uz nove mjere, preko graničnog prelaza Božaj protekao je uz manje nepravilnosti koje su brzo otklonjene, kažu u graničnoj policiji.

“Albanski državljani koji su ulazili kod nas, umjesto brzog i antigenskog testa radili su test na C proaktiv protein koji je nešto što nema veze sa PCR analizom, ali je test koji ima PCR u skraćenici tako da su pokušavali na taj način da uđu”, kazao je Đuro Laković, pomoćnik komandira Stanice granične policije .

Albanske vlasti su na granici postavili dva punkta na kojima se mogu testirati svi koji nemaju potvrdu. I dok su nekim putnicima nova pravila – dodatna komplikacija, drugima ne predstavljaju problem.

Broj putnika na graničnom prelazu Božaj, smanjen je od prošle sedmice, od kada je Albanija uvela nova pravila za prelazak granice.

“Na dnevnom nivou preko ovog graničnog prelaza pređe oko 3 do 3,5 hiljade putnika, što je u odnosu na dio sezone kada je prelazilo od 6 do 10 hiljada, što je znantno umanjen”, kazao je Laković.

Ograničavajuće mjere za ulazak u Albaniju na snazi su od 6. septembra. Ta pravila važe sve one koji su i u tranzitu, s izuzetkom djece do šest godina.

U skladu sa preporukama Evropske komisije, kovid-potvrde ne moraju da imaju osobe koje obavljaju transport putnika i robe.

Izvor:RTCG