GUTEREŠOV IZVJEŠTAJ

Zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, izrazio je zabrinutost zbog rasta napetosti između Beograda i Prištine i povezanih rizika po bezbjednost na terenu, posebno na sjeveru Kosova i pozvao lidere sa obje strane da se pomjere sa ušančenih pozicija i da rade na stvaranju uslova na nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

Antonio Gutereš, Foto: US Mission Geneva

U novom tromjesečnom izveštaju o radu Misije UN-a na Kosovu (Unmik), koji će večeras razmatrati Savjet bezbjednosti UN-a u Njujorku, Gutereš je izrazio zabrinutost i zbog usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

“Ključno je da lideri s obje strane izbjegavaju akcije koje bi mogle dodatno podići tenzije, da povlače pomirljive poteze i traže načine za ponovno angažovanje i rad na napretku u dijalogu uz posredovanje EU, s ciljem normalizacije odnosa”, navodi se u izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2018. do 15. januara 2019. godine.

Navodeći da je svjestan izazova s kojima se Beograd i Priština suočavaju u traganju za rješenjem, Gutereš je ohrabrio lidere s obje strane da “suparničku dinamiku transformišu u dinamiku rješavanja problema” naveo je u izveštaju, ali i izrazio zabrinitost i zbog odluke Skupštine Kosova da usvoji zakone koji jačaju mandat i kapacitete Kosovskih bezbjednosnih snaga.

U izvještaju, između ostalog podsjeća i na ostavke gradonačelnika četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd neće učestvovati u dijalogu dok takse ne budu ukinute.

Gutereš je naveo da će fokus aktivnosti Misije UN-a na Kosovu pod vođstvom njegovog specijalnog predstavnika Zahira Tanina i dalje biti podrška izgradnji povjerenja među zajednicama što je, ocenio je, ključno za stabilnost, socijalnu koheziju i stvaranje uslova koji vode ka kompromisu.

Izvor: Beta