Potrebno je što više novca usmjeriti na asfaltiranje lokalnih putnih pravaca jer je to najbolje rješenje, sugeriše Milovan Gogić, nekadašnji sekretar lokalne uprave

Ove godine iz opštinskog budzeta izdvojeno je oko 400 hiljada eura za održavanje lokalne putne mreže u zimskom i ljetnjem periodu. Oko 50 hiljada eura predviđeno je za projektovanje i probijanje novih puteva, dok je 350 hiljada određeno za troškove održavanja. U lokalnoj upravi ističu da putna mreža od 500 kilometara kategorisanih i oko hiljadu kilometara raznih drugih puteva uopšte nije mala i da se radi o veoma velikom poslu.

– Radi se o veoma velikoj putnoj mreži koju je veoma teško održavati, kako zimi tako i ljeti – kaže resorni sekretar za puteve i komunalne poslove Zoran Čolović uz pojašnjenje da bi za kvalitetnije održavanje putne mreže trebalo znatno više novca. Čolović navodi da se radi o veoma složenom poslu, jer tokom zimskih mjeseci veoma je teško izvršiti uredno i redovno čišćenje svih putnih pravaca, a u ljetnjem periodu neophodno popraviti sve makadamske puteve.

– Nažalost, iz brojnih razloga i finasijskih problema planirana sredstva za održavanje putnih pravaca prethodnih godina nijesu trošena u onom obimu koji bi bio planiran. Znači trošilo se manje novca – pojašnjava Čolović.

Iz preduzeća “Lokalni putevi”, koje se stara o održavanju lokalne putne infrastrukture, navode kao poseban problem što je mehanizacija dotrajala. Postojeći kamioni su iz 1993. i 1994, a njihova nosivost je do šest kubika. Mašine za utovar i rad su takođe lošijeg kvaliteta, a najveće nade polažu u nabavku dva polovna kamiona.

– Očekujemo da opštinska uprava ovih dana izdvoji oko 100 hiljada eura za nabavku dva kamiona čija je nosivost značajno veća. Dopremanje tih kamiona će značajno ojačati naš rad – kaže izvršni direktor tog preduzeća Dragan Jovović uz pojašnjenje da se sa postojećom mehanizacijom radi uspješno.

“Lokani putevi” rade u Lever Tari

Direktor preduzeća “Lokani putevi” Dragan Jovović kaže da su proteklih dana iz svih seoskih mjesnih zajednica stigle molbe da se uputi mehanizacija na teren kako bi se putevi popravili. Posebno su takvi zahtjevi učestali nakon julskog nevremena kada su vodene bujice oštetile i raznijele makadamske kolovoze.

– Prethodnih dana naša mehanizacija radila je na području sela Glibaći, a sada se radi na popravljanju puteva u predjelu Lever Tare. U narednom periodu će se nastaviti sa sličnim radovima i u drugim selima – kaže Jovović uz napomenu da je popravka puteva završena na području Bobova i Meljaka.

On kaže da je prošle godine preduzeće poslovalo sa dobitkom od 111 hiljada eura, kao i da će i ove godine poslovati bez gubitaka. Ipak napominje da su velika dugovanja za poreze i doprinose, iako su i ta dugovanja smanjena.

– Kada je u pitanju ovogodišnje održavanje puteva, moram istaći dobru saradnju sa Rudnikom uglja i izvršnim direktorom Milanom Lekićem. Mehanizacija Rudnika uglja nam je pomogla da mnoge poslove uspješno završimo – naglašava Jovović.

Odbornika SNP-a i nekadašnjeg sekretara lokalne uprave Milovan Gogić smatra da je neophodno asfaltirati što više seoskih putnih pravaca.

– Kada asfaltirate lokalne saobraćajnice, onda lokalno stanovništvo zna da ima kvalitetan put, a održavanje je mnogo jeftinije. Potrebno je što više novca usmjeriti na asfaltiranje puteva jer je to najbolje rješenje – podvlači Gogić.

 

Izvor: DAN