Među dosadašnjim porodiljama nalaze se 24 prvorotke, 22 su majke drugog djeteta, a njih 16 ima dvoje ili više djece, kaže direktor Opšte bolnice u Pljevljima dr Saša Grbović

U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu,a to potvrđuju i podaci iz porodilišta koji kažu da su za šest mjeseci 2021. godine rođene svega 62 bebe. Blagi rast nataliteta u maju, u odnosu na prethodne mjesece, samo je na kratko ohrabrio Pljevljake. U maju je rođeno 17, a u junu svega 10 beba. Statistika kaže da je maj bio mjesec sa najvećim natalitetom, odnosno u maju je rođeno djece koliko se u prosjeku rađalo u mjesecima tokom prošle godine.

-U periodu od početka godine pa do 29. juna rođeno je 62 novorođenčadi – kazao je za “Dan” direktor pljevaljske Opšte bolnice dr Saša Grbović.

image

SAŠA GRBOVIĆ-JELOVAC

Međutim, i pored činjenice da se na prostoru pljevaljske opštine i u ratnim godinama rađalo više djece nego ove godine, jako je zanimljivo da se među porodiljama nalazi svega oko 30 odsto prvorotki.

-Među porodiljama nalazi se 24 prvorotke, 22 su majke drugog djeteta, a njih 16 ima dvoje ili više djece – kaže Grbović.

Statitički podaci govore da se poslednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se u prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

image

SNEŽANA MACANOVIĆ

-JELOVAC

Odbornica Nove srpske demokratije Snežana Macanović kaže da je padu nataliteta doprinijelo to što majke nemaju materijalnu sigurnost da bi rađale više djece. Ona navodi da je u poslednje vrijeme jedini pravi pokušaj za podizanje nataliteta bilo donošenje zakona o naknadama za majke sa troje ili više djece, ali da je upravo taj zakon nakon prvih pozitivnih pokazatelja bio ukinut.

Djece sve manje jer mladi bježe iz grada pod Golubinjom

-Broj radnih mjesta je u konstantnom padu, ekološka situacija je bila alarmantna, privreda je uništena sumnjivim privatizacijama, tako da su mladi ljudi koji su trebali da ostaju u Pljevljima i osnivaju porodice,čime bi se struktura stanovništva poboljšavala,bježali iz našeg grada u potrazi za pukom egzistencijom- kaže odbornik Demokrata u SO PljevljaBojan Krvavac.

On ističe da se katastrofalno nizak natalitet može pravdati situacijom sa globalnom pandemijom korona virusa, ali da je sasvim jasno da je taj problem mnogo stariji.

-Ako vidimo trendove kretanja broja novorođenčadi u Pljevljima, možemo jedino konstatovati da je za katastrofalnu demografiju u našem gradu zaslužna prethodna državna vlast, koja se apsolutno ni u jednom segmentu nije potrudila da olakša život u Pljevljima – zaključuje Krvavac.

-Kao posledica ukidanja tog zakona, dodatno imamo nesigurnost kod žena. Kako da planiraju porodicu? Svjedoci smo da žene ybog porodičnih obaveza teško zasnivaju radni odnos. I nažalost, budu prve otpuštene u slučaju reorganiyacije u poslovanju firme. Majke koje imaju malu djecu su prve koje ostaju bez posla i primanja, a tim i bez egzistencije za sebe i svoju djecu- ističe Macanović i podvlači da bez obezbjeđenja materijalne sigurnosti majki nema ni podizanja nataliteta.

-Sa djecom je neophodno provoditi mnogo vremena i učiti ih životu. Radovati se sa njima ali i strepjeti. Bolesti i razni drugi dječiji problemi zahtjevaju danonoćnu brigu i kontakt sa djecom. Sve to može najbolje ostvariti majka, i niko kao ona. Majka je najači oslonac i najveća podrška. Zato se postavlja pitanje kako stimulisati i podstaći žene da se ostvare kao majke zasnivanjem porodice i rađanjem djece, poručila je Macanović.

 

Izvor: Dan