REFERENDUM U KUBI

Za novi ustav skoro 90 odsto stanovništva

Skoro 87 odsto birača podržalo je novi ustav Kube, koji je održan u nedjelju, saopštili su kubanski zvaničnici. Novi ustav predviđa da se zadrži jednopartijski socijalistički sistem, ali uvodi novine u izborne, finansijske i krivične zakone.

Međutim, američka agencija AP navodi da je to relativno nizak procenat za zemlju u kojoj zvanični predlozi obično dobijaju odobrenje više od 90 odsto birača.

Direktori kubanske Nacionalne izborne komisije saopštili su da je 7.848.343 građana izašlo u nedjelju na referendum o novom ustavu, koji predviđa da se zadrži jednopartijski socijalistički sistem i planska ekonomija, ali da se modernizuju pojedini finansijski, izborni i krivični zakoni.

Prema podacima komisije, 6.816.169 osoba glasalo je za novi ustav.

Ustav, koji je trenutno na snazi, dobio je podršku 97,7 odsto birača na referendumu 1976. godine.

U novom ustavu, koji bi trebalo da zamijeni taj iz 1976, postoje odredbe koje se odnose na tržište i priznavanje privatnog vlasništva, strane investicije, mala preduzeća, rodni identitet, pravo na pravnog zastupnika u slučaju hapšenja…

Novi ustav predviđa i rekonstrukciju vlasti, odnosno uvodi funkciju premijera i ograničava mandat predsjednika, prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug