Ustavni sud je odlučio da se još 152 bivša radnika – povjerioca “Radoja Dakića“, koje zastupa advokat Branislav Ćupić, obeštete sa po 2.000 eura. To je ukupno 304.000 eura koje neće biti oporezovane, pošto u Crnoj Gori nijesu imali pravično suđenje u razumnom roku.

Odluka je donijeta krajem prošle sedmice, što je „Vijestima“ potvrdio advokat Ćupić.

Rok za isplatu je „šest mjeseci od dana objavljivanja te odluke u Službenom listu“.

„Obratićemo se Ministarstvu finansija i predsjedniku Vlade da se ovaj iznos isplati prije navedenog roka“, istakao je Ćupić.
Drugi dio istog tužbenog zahtjeva pred Ustavnim sudom odnosio se na povredu prava „dakićevaca“ na imovinu.

„Ustavni sud je utvrdio da je došlo do povrede prava na imovinu, a ostavili su, prema našem tumačenju, da o iznosu obeštećenja odluče nakon zaključenja stečajnog postupka za „Radoje Dakić“. Ovom presudom je, dakle, izvjesno da će se svi povjerioci naplatiti. Samo je pitanje vremena“, tvrdi Ćupić.

Advokat je naveo, s obzirom na to da je neobičajeno da se nakon suđenja koje nije bilo pravično, ni u skladu sa EU konvencijama donose ovakve presude, da će ovih dana za klijente „pripremiti predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u tom dijelu“.

„Odluka Ustavnog suda nije bila jednoglasna. Sudija Miodrag Iličković imao je izdvojeno mišljenje prema kojem je i obavezu po osnovu prava na imovinu država trebalo da izmiri u roku od šest mjeseci, odnosno, da se u tom roku isplati cjelokupno potraživanje 152 bivša radnika“, objasnio je Ćupić.

Ministarstvo finansija je krajem januara ove godine za 441 bivšeg radnika ovog preduzeća isplatilo 882 hiljade eura, po osnovu povrede prava na pravično suđenje.

Skoro 1.800 bivših radnika „Radoje Dakića“ više od deceniju ne mogu, prema pravosnažnim presudama, naplatiti potraživanja u ukupnom iznosu (sa kamatama) od oko 60 miliona eura. To znači da će svima zbog nepravičnog suđenja, iz budžeta, u konačnom biti
isplaćeno dodatnih oko 3,6 miliona eura.

Na odluku stečajnog sudije Blaža Jovanića, koji je odbio prigovore u vezi sa raspodjelom prihodovanih oko 3,3 miliona od prodaje dijela zemljišta Upravi za imovinu krajem 2018. godine, žalbe Apelacionom sudu podnijeli su advokatska kancelarja “Prelević” i advokat Ćupić.

Advokatska kancelarija “Prelević” se žalila na visinu naknade koju je od prodaje ovog dijela imovine kao nagradu sam sebi obračunao stečajni upravnik “Radoje Dakića” Mladen Marković, dok se Ćupić, između ostalog, žalio i na model raspodjele tog novca.

Izvor:RTCG