Prije desetak godina, kada je objavljena prva prodaja nekadašnjeg giganta u jugoslovenskim okvirima – bjelopoljskog vunarskog kombinata “Vunko”, “Novosti” su objavile procenu da kompanija u kojoj je u vrijeme uvođenja stečaja ostalo oko 25 miliona vrijednih gotovih proizvoda neće biti prodata sve dok njena cijena ne bude oborena sa tadašnje početne, od 11, ispod tri miliona eura. Poslije 22 neuspešne prodaje, uprkos najavama “sigurnog” dolaska Italijana, Rusa, Turaka, “Vunko” je prodat konzorcijumu koji čine firme “Dulović” iz Mojkovca i “Bravera” iz Bijelog Polja za 2,25 miliona eura.

   Foto:Večernje novosti

Bez obzira na to što je reč o renomiranim firmama, prodaja je izazvala brojne reakcije, a jedini zadovoljni su bivši radnici, čiji predstavnik je izjavio da potraživanja 330 radnika iznose 841.000 evra, a da 141 radnik na ime otpremnina od prodaje očekuje pola miliona eura.

Međutim, vlasnici preko 40 odsto kapitala nekadašnjeg bjelopoljskog kombinata “Vunko” osporili su valjanost prodaje preduzeća i u zakonskom roku podnijeli prigovor na prodaju nekretina AD “Vunko” u stečaju. Oni tvrde da su načinjene brojne nepravilnosti tokom oglašavanja javnog nadmetanja, a potom i prodaje preduzeća. Među manjkavostima koje, po njima, delegitimišu prodaju, navode nedostatak detaljnog opisa imovine koja se prodaje, što je u direktnoj suprotnosti sa zakonom.

Analizom raspisanog oglasa, nameće se zaključak da je stečajna administracija željela da smanji broj kupaca, što samo po sebi nanosi štetu stečajnoj masi – kaže predstavnik akcionara Rešad Hadžajlić.

Prema rečima Hadžajlića, i pored činjenice da je u “Vunku” u stečaju izvršena parcelizacija, stečajna administracija je u kratkom roku, nakon parcelizacije, raspisala oglas za prodaju imovine u komadu. Tako bi povlašćeni kupac po povlašćenim cenama kupio imovinu koja je pod opterećenjem i dobio priliku da tu imovinu proda u parcelama po tržišnim cenama, koje su mnogostruko veće od početne cijene iz oglasa i time ostvari enormne razlike u cijeni, a sve na teret stečajne mase – kaže u ime akcionara Hadžajlić.

Gnevan je i predsednik Udruženja za zaštitu privatne imovine Branko Hajduković, koji ističe da je prodaja “Vunka” organizovana na ovaj način za bjelopoljske tajkune, kako bi parcelizacijom lakše rasparčali imovinu po bagatelnoj cijeni.

Takva prodaja ide samo u korist određenih tajkuna koji su čekali da se obezvrijedi da bi ga kupili za tako male pare, na štetu radnika, a naročito države – jasan je Hajduković, koji je upozorio kupce da je imovina “Vunka” pod blokadom i da nijedan kupac ne može prevesti na sebe.

“VUNKO” se nalazi na katastarskoj parceli čija ukupna površina iznosi 106.000 metara kvadrata. Od toga su gotovo četiri hektara, tačnije više od 36.000 metara kvadratnih, pod krovom.

Kako tvrde akcionari, vrijednost po kojoj je raspisana licitacija nekretnina AD “Vunko” u stečaju, nad kojima nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, iznosi 20 eura po metru kvadratnom, iako je poznato da se cijena nekretnina u industrijskoj zoni kreće u prosjeku od 150 do 200 eura po kvadratu.

Izvor:Večernje novosti