EKONOMIJA

Vuković: Do kraja godine će biti rekonstruisan Stadion malih sportova

Trenutno se radi glavni projekat za rekonstrukciju Stadiona malih sportova i Glavni grad je u budžetu za 2019. godinu obezbijedio 100.000 eura za rekonstrukciju tog objekta, a od Fudbalskog saveza Crne Gore ćemo dobiti donaciju u vidu vještačke podloge, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vukovićna sastanku sa građanima mjesnih zajednica Nova Varoš i Gorica.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, on je istakao da računa da ćemo krajem godine dobiti potpuno novi sportski objekat u tom prostoru.

“Svi znamo koje su sportske legende tu stasavale i šta Stadion malih sportova znači za sve građane Podgorice“, naglasio je Vuković.

Rekao je da ga raduje sve što je čuo od građana, jer to pokazuje da i te kako znaju kakvo je stanje u mjesnim zajednicama i da one, poslije dvogodišnjeg zastoja u radu, veoma dobro rade.

“Prethodnoj upravi je zbog tog zastoja u radu bilo teže, nama je sada lakše i pozivam vas da taj rad maksimalno iskoristite i da svojim sugestijama i kritikama učestvujete u radu gradske uprave, a mi ćemo se maksimalno truditi da u granicama mogućeg odgovorimo na ono što je predmet vašeg interesovanja“, poručio je Vuković.

Dodao je da su neke sugestije dobijene iz mjesnih zajednica već uvrštene u plan rada gradske uprave za ovu godinu.

“Kada je riječ o brdu Gorica, ove godine u tom zelenom srcu grada iscrtano je oko 500 metara nove biciklističke staze, a prošle godine je u saradnji sa nevladinim organizacijama formiran Meditaranski vrt, mala botanička bašta koja sada služi i za edukativne svrhe”, kazao je Vuković.

Nedavno su, istakao je, promijenili sve klupe na Gorici i saglasan je sa građanima da je vandalizam veliki problem grada.

“Mnogo toga što uradimo i ne osvane, nažalost. Zato svake godine umjesto 10 ili 15 novih igrališta imamo samo dva ili tri, jer novac trošimo na rekonstrukciju onoga što smo ranije napravili, a uništili su neki ljudi koji ne vole ovaj grad. To traje godinama, zato apelujem i ovom prilikom da bolje čuvamo ono što je zajednička svojina i što plaćamo novcem svih nas. Promijenili smo i sve stubove javne rasvjete na Gorici koji su bili neispravni i taj prostor sada izgleda mnogo bolje. Na Bulevaru Ivana Crnojevića planirano je, preko puta zgrade Ministarstva održivog razvoja i turizma, i ove godine biće postavljeno potpuno novo dječje igralište, jer je to bio zahtjev mještana tog dijela grada“, naglasio je Vuković.

On je rekao da je Glavni grad tokom protekle četiri godine na prostoru Mjesne zajednice Nova Varoš investirao oko 440.000 eura i da je dobijeno 1.200 metara novog asfalta.

“Samo u posljednjih mjesec dana na prostoru ove mjesne zajednice završena je rekonstrukcija Mosta žrtava 5. maja, staza ispred zgrade Glavnog grada, kao i rekonstrukcija dijela Ulice Balšića, što sve zajedno predstavlja investiciju od oko 100.000 eura”, podsjetio je prvi čovjek Podgorice.

Naveo je i da će biti nastavljena rekonstrukcija fasada zgrada u centru grada, koja traje već nekoliko godina u vidu akcije „Za ljepše lice Podgorice“. Takođe, širom centra grada su postavljeni podzemni kontejneri, jer je Glavni grad ušao u proces primarne selekcije otpada, s namjerom da reciklaža zaživi u Podgorici, kao i u svim razvijenim evropskim centrima.

„Za par dana biće raspisan tender za rekonstrukciju Beogradske ulice, trenutno se radi elaborat o eksproprijaciji i to ne bi trebalo da nam oduzme previše vremena, tako da očekujem da najkasnije za pola godine rekonstruišemo tu ulicu. Rekonstrukcija Atinske ulice se već radi uz određene probleme, ali taj posao će biti završen. Tokom juna će biti raspisan tender za rekonstrukciju dijela Ulice Vuka Karadžića i za taj posao je opredijeljeno 700.000 eura, podijeljeno na ovu i narednu godinu“, kazao je Vuković.

Jedan od glavnih zadataka koji je gradska uprava sebi postavila je vraćanje društvenog i kulturnog života u centar Podgorice koji se, širenjem grada, izmjestio u druge kvartove, podsjetio je gradonačelnik i dodao da se počelo od boljeg korišćenja glavnog gradskog Trga Nezavisnosti, organizacijom novogodišnjeg, a potom i proljećnog Pazara i nizom drugih manifestacija.

„Za robnu kuću Beko imamo interesovanje ozbiljne međunarodne građevinske kompanije koja je gradila neke od najprepoznatljivijih građevina u svijetu. To je šansa koja nam se sada ukazala i prilično sam siguran da sličnu nećemo imati makar u narednih 10 godina. Oni su zainteresovani da kupe taj objekat i da naprave nešto potpuno drugačije što bi bilo ukras centra grada, čime bismo dobili rezidencijalni i hotelski kompleks sa pripadajućim sadržajima, gdje bi radilo između 200 i 300 ljudi. Što je za nas jako važno, to je projekat koji bi nam omogućio da riješimo pitanje parkinga u centru grada, jer je prva projekcija predviđala izgradnju 1.000 podzemnih parking mjesta i tako bismo mogli da projektujemo i potpuno zatvaranje centra grada za saobraćaj, da dobijemo pješačku zonu i oazu za pješake i bicikliste. Naravno, ne zavisi sve od nas, jer postoji nekoliko vlasnika objekta robne kuće Beko i treba da se poklope interesi svih kako bi uopšte došlo do realizacije tog posla. Predano radimo na tome i nadamo se da bi za 4-5 godina centar Podgorice mogao potpuno drugačije da izgleda zahvaljujući tom poslu“, kazao je Vuković.

Građanima je predstavio i tekući investicioni ciklus od 200 miliona eura ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte u Glavnom gradu, među koje spadaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jugozapadna obilaznica, donjogorički bulevar, ugradnja led rasvjete, izgradnja doma za stare, bulevar prema Zeti, vrtić na Starom Aerodromu, srednja stručna škola u Golubovcima, zgrada Gradskog pozorišta, zapadna obilaznica, bulevar između Podgorice i Danilovgrada, novi bulevar u Gornjoj Gorici, bulevar prema Tuzima, rekonsturkcija starog puta ka Danilovgradu, izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, proizvodnja električne energije iz biogasa i mnogi drugi.

Izvor: CDM