Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je prije četiri godine mislio da je referendum najbolji način da se iskaže volja građana o ulasku Crne Gore u NATO, ali se, kako je rekao, dogodilo mnogo toga što je ukazalo da danas nema potrebe za tim.

On je naveo da se u prethodne četiri godine nije apsolutno ništa dogodilo što bi referendum pokazalo neophodnim, “a dogodilo se mnogo toga što je pokazalo da za referendumom nema potrebe”.Vujanović je novinarima nakon Kongresa SUBNOR-a kazao kako građani znaju da su protekli parlamentarni izbori bili praktično i izjašnjenje o NATO-u, navodeći da je u povodu tih izbora podignuta optužnica za terorističke aktivnosti koje su bile planirane na dan izbora, “i za terorističku akciju koja je trebala da promijeni volju građana i konstituiše parlament koji bi svojim sastavom bio protiv NATO-a”.

“U takvim uslovima, koji su se iskazali tokom ove četiri godine, očigledno je da nema apsolutno nikakve potrebe za referendumom. Očigledno je da Skupština i njeni poslanici treba da preuzmu odgovornost za odluku o prihvatanju Sjevernoatlantskog sporazuma i da omoguće da Crna Gora uđe u NATO. Jednako je Parlament ovlašćen preko svojih predstavnika da da tu saglasnost.  Ja mogu samo da konstatujem da za ono što sam rekao prije četiri godine Crna Gora nije pokazala ni spremnost, ni puno raspoloženje, a rekao bih ni onaj kapacitet koji ta vrsta demokratskog iskazivanja znači”, kazao je predsjednik.On je ocijenio da Crnoj Gori nije potreban referendum o NATO-u.”On (referendum) bi bio novi izazov, novi rizik bezbjednosti i nova nepotrebna aktivnost koja bi bila izvjesno repriza svih onih rizika sa kojima se Crna Gora tokom ove četiri upoznavala”, tvrdi Vujanović.

Upitan da li je obmanuo građane, jer je prije četiri godine kazao da Crnoj Gori treba referendum, a sada tvrdi suprotno, Vujanović je kazao da je njegovo viđenje bilo iskreno i jasno.

“Tada sam kazao ono što sam mislio i sada kažem ono što mislim. U međuvremenu desile su se četiri godine. U te četiri godine je naše društvo pokazalo da kroz svoje podijeljenosti nema spremnost za tu vrstu izjašnjavanja i da te podjele, uz podjele koje su se za ove četiri godine zaoštrile, imala bi referendum koji nesumnjivo ne bi bio iskaz demokratske volje i koji bi bio opterećen svim rizicima, uključujući i bezbjednosni”.Vujanović je dodao kako misli da nema nijednog ozbiljnog i odgovornog predsjednika koji bi predložio referendum u Crnoj Gori o NATO-u.“Imam taj stepen odgovornosti da zaista mogu izričito da kažem da ga neću predložiti. Nakon svega što se za ove četiri godine dešavalo ja sam se osvjedočio da za referendum nema uslova u Crnoj Gori i da vjerujem da parlament sa onom većinom koju ima, ima puni legitimitet da prihvati pridruženje NATO-u”, kazao je Vujanović.

On je dodao nikoga nikad, nije obmanjivao, niti će obmanjivati.“Imam pravo i obavezu da kažem ono što mislim. I imam pravo i obavezu da se predomislim. Dakle, četiri godine su i pokazale da nijesam bio u pravu, time što sam vjerovao da Crna Gora ima taj stepen demokratske zrelosti da se izjasni o tom važnom pitanju. Ako bi to bio novi poligon za unutrašnje podjele i njihovo produbljivanje, ako bi to izazvalo nove bezbjednosne rizike, a izvjesno da bi, onda Crnoj Gori taj referendum ne treba”, rekao je Vujanović.Komentarišući najavljeni protest DF-a na Cetinju, na dan glasanja o Predlogu zakona o potvrđivanju Sjevernoatantskog ugovora u parlamentu, Vujanović je rekao da je pravo građana da iskažu svoje neslaganje.“Mi pripadamo prostoru koji je usmjeren prema NATO-u. Postajemo dio Alijanse, ne da bi bili protiv nekoga, nego zbog koristi Crne Gore. Lakše ćemo na taj način ući i u Evropsku uniju”, smatra Vujanović.