Oporavak neće ići brzo, ali istrajni smo u namjeri da podignemo novu farmu, jer smo posvećeni kozama, kaže Radivoje

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, sa saradnicima, obišao je juče Farmu koza “Miljanić” koja je nedavno u požaru pretrpjela ogromnu štetu, pošto je izgorio štalski objekat površine 800 metara kvadratnih, sa 300 koza i vrijednom opremom.

Privredna komora poziva cjelokupnu poslovnu zajednicu, državu i opštinu Nikšić da, koliko su god u mogućnosti, doprinesu oporavku i izgradnji nove farme koza “Miljanić”.

– Ovdje smo da bismo iskazali podršku porodici Miljanić i zaposlenima na farmi, te da pozovemo naše privrednike da, kao i mnogo puta do sada, pokažu solidarnost, kako bi se što prije obnovila ova farma i nastavila proizvodnja. Upravni odbor Privredne komore će na prvoj sjednici donijeti odluku o podršci Farmi “Miljanić” – kazao je Golubović.

Istakao je da ga raduje što su predstavnici resornog ministarstva i Opštine Nikšić takođe obišli ovu farmu i kazao da očekuje da će sa njihove strane biti upućena značajna materijalna podrška Miljanićima.

Vlasnik farme Radivoje Miljanić rekao je da je porodica riješena da obnovi stado koza.

image

FOTO: PRIVREDNA KOMORA

– Oporavak neće ići brzo, jer je riječ o zahtjevnom procesu, međutim, istrajni smo u namjeri da podignemo novu farmu, jer smo posvećeni kozama. Tržište ćemo i dalje nesmetano snabdijevati našim proizvodima, jer će naša fabrika raditi u kontinuitetu, a kozije mlijeko ćemo otkupljivati od kooperanata. Ovo doživljavamo kao jedan od padova u našem poslovanju, iza kojeg će uslijediti uspon – kazao je Miljanić kome je juče stigla i prva donacija. Naime, Centralna banka Crne Gore (CBCG) donirala je 6.000 eura u cilju ublažavanja posledica požara koji je uništio značajan kapacitet farme.

image

FOTO: DNEVNE NOVINE DAN, B.B.

Farma, koja je smješena na iznajmljenom imanju u Podbožuru, tridesetak kilometara od Nikšića, izgorela je 11. jula.

Za uklanjanje izgorelog i zbrinjavanje u skladu sa propisima pobrinula se lokalna uprava Nikšića. Po nalogu predsjednika Opštine Marka Kovačevića, u Podbožur je poslata mehanizacija koja je odradila taj posao.

– Sa opštinskim i jednom privatnom mašinom prvo smo uklonili ostatke izgorele konstrukcije objekta, a onda i sve ostalo. U dogovoru sa Miljanićima na imanju je iskopana rupa gdje smo sve to odložili i potom nasuli zemljom. Sav otpad, kako od objekta, tako i ostatke izgorelih životinja, odložen je u skladu sa propisima – kaže za “Dan” Milinko Đurović iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Farmu su prije nekoliko dana obišli i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji su, kako Miljanić ističe, obećali pomoć u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i mogućnostima tog resora. Za saniranje pričinjene štete pomoć su najavili i iz lokalne uprave grada pod Trebjesom, čiji su predstavnici takođe obišli farmu.

– Zahvalni smo svima na podršci – kaže Miljanić.

Za pomoć u obnavljanju porodične farme Miljanićima se može pomoći uplatom na žiro račun broj 535-14288-89.

 

Izvor: Dan