Vrijedna porodica Omerović radom do bogatog roda jagoda

Porodica Faika i Mersida Omerovića više od 25 godina se uspješno bavi poljoprivredom, i grade jedno od najuzornijih gazdinstava u Opštini Bijelo Polje.

Otac Faik se proizvodnjom kupusa, krompira i paprike bavi više od 25 godina. I na temelju toga su mlađi u kući, krenuli da šire poljoprivrednu djelatnost na zasade jagoda.

Kako nam priča Mersid – Cane Omerović: “Krenuli smo sa malim zasadom jagoda od nekih 8 ari i polako ga razvijali do današnjiu 70 ari. Iza toga stoji veliko ulaganje i trud koji je uložila moja porodica. Otac nam je velika podrška i na temelju njegovog višegodišnjeg rada, smo se odlučili da i svoju egzistenciju pronađemo u poljoprivredi i sada mogu da  kažem, da nismo pogriješili i da smo napravili dobar potez. Inače niko od članova porodice ne radi, pa smo i bili prinuđeni da sami tražimo način” Da bi se odražali zasadi, moraju  se stalno pratiti nove metode zaštite i primjene agrotehničkim mjera. Sjever Crne Gore ima kasne mrazeve koji značajno utiču na kvalitet i prinos.

Ove godine su Omerovići  u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Crne Gore nabavili agrotekstil i time značajno spriječili efekte mraza. Takodje, su radili i proces malčiranja slamom izmedju redova, čime se  postiže čistiji, kvalitetniji i veći prinos jagoda.

U mom radu sam značajno naišao na pomoć mog strica Zihna – Kika sa kojim sam udružio snage i time smo troškove sveli na najmanju moguću mjeru i ovaj posao učinili održivijim, kaže Cane.

Proizvode porodica plasira prema Podgorici i moru, a dio ide i prodavnicama  voća u Bijelom Polju. Cijena zavisi od vremenskih uslova u periodu sazrijevanja, tako da je nekad bolja nekad lošija, sve diktira kvalitet, pa naporno  rade kako bi podigli kvalitet jagode i dobili bolju cijenu.

Porodica Omerović Mersida sa suprugom Senadom, svojim ocem, stricom i dvoje djece su još jedan dokaz da rad, trud i preduzimljivost  donose uspjeh i napredak kako porodici tako i društvenoj zajednici.