Vrh tužilaštva, naravno i Specijalnog, mora što prije da ode, a da na mjesto sadašnjih tužilaca dođu oni koji će neoborivim činjenicama i dokazima stajati iza svakog tužilačkog akta i biti istinski čuvari i bratnitelji Ustava i zakona i zaštitnici sloboda i prava građana Crne Gore, saopštila je Socijalistička narodna partija (SNP).

Izvor:RTCG

Kako navode, današnja odluka Višeg suda u Podgorici da odbije predlog SDT o određivanju pritvora Slobodanu Kašćelanu, od njihove strane označenog kao vođa kavačkog kriminalnog klana, i ostalim uhapšenima u istoj akciji, iznijela je na vidjelo jedan od trenutno najaktuelnijih problema u Crnoj Gori.

“Taj probem se ogleda u nefunkcionisanju ili izostanku, na zakonu zasnovane saradnje izvršne i sudske vlasti, odnosno organa državne i javne bezbjednosti, tužilaštva i sudstva”, navode u saopštenju.

Smatraju da sa pravnog aspekta i u normalnim okolnostima, slučaj da sud odbije predlog tužilaštva ne predstavlja nikakav presedan.

“Ali u Crnoj Gori u ovom trenutku, takav primjer se ne može posmatrati samo sa pravnog aspekta već se mora postaviti u realan i politički kontekst”, dodaju u saopštenju.

Tvrde da je opšte poznato da  u Crnoj Gori još uvijek ne funkcioniše jedan od tri osnovna stuba na kojima počiva svaka država – sudstvo, odnosno, tužilaštvo.

“Poznato je, takođe, koliko bivša vlast i brojni neformalni krugovi utiču da se  ne ostvare promjene  kojima su građani dali podršku na izborima 30. avgusta”, tvrde u saopštenju.

Prosto je neshvatljivo, kako navode, da je SDT pokrenulo, odnosno, naložilo akciju pripadnika MUP-a za hapšenje tolikog broja građana dovedenih u vezu sa najtežim oblicima organizovanog kriminala, a da nije već obezbijedilo bar toliko neoborivih dokaza da sud uhapšenima odredi pritvor.

“Izgleda da SDT, koje je i dalje pod kontrolom kadrova DPS-a i Mila Đukanovića, po prvi put radi takav ozbiljan posao, isturajući u prvi plan ulogu policije koja je pod kontorlom aktuelne vlasti. Kraće rečeno, svima je očigledno da je današnji događaj u stvari odgovor Tužilaštva na konstataciju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da se radi o najznačajnijoj policijskoj akciji u posljednjih 10 godina”, ističu u saopštenju.

SNP, kako navode, zna o čemu se radi i znajući suštinu problema istrajno se zalagala i zalaže se za što hitnije donošenje zakona koji će na novi i mnogo bolji način regulisati granu vlasti u koju spadaju sudstvo, a posebno tužilaštvo.

“Svako odlaganje ovog izuzetno značajnog posla zakonodavne vlasti, može predstavljati Damoklov mač nad željama časnih građana Crne Gore. Jer jasno je odavno šta je ‘trulo u državi Danskoj’ i kome ne odgovara potpuno uspostavljanje nove demokratske vlasti u Crnoj Gori”, zaključili su u saopštenju.

Izvor:RTCG