PORESKA U 2018.

Vraćeno 2,5 miliona eura doprinosa

Poreska uprava u prošloj godini vratila je 2,48 miliona eura preplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 349 građana, saopšteno je iz te institucije.

To znači da je u prosjeku po osobi isplaćeno 7.112 eura preplaćenog doprinosa.

“Najveći iznos koji je vraćen po osnovu više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u prošloj godini iznosi 71,1 hiljadu eura”, rekli su Pobjedi iz Poreske uprave.

Za svaku godinu utvrđuje se osnovica za vraćanje doprinosa koji su preplaćeni.

“U skladu sa Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilnikom o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje uplaćuju se do iznosa najviše godišnje osnovice, koja je iznosila 52,3 eura za 2017.

Poreski obveznici imali su pravo na povraćaj uplaćenih doprinosa na osnovicu koja prelazi navedeni maksimalni iznos”, pojašnjavaju iz tog državnog organa.

Pravo da im bude vraćen preplaćeni doprinos imali su zaposleni u mnogim oblastima.

U prošloj godini je pravo na povraćaj imalo manje osoba nego u 2017. godini kada je Poreska uprava po ovom osnovu isplatila 380 građana, poreskih obveznika.

Njima je tada ukupno vraćeno 2,93 miliona eura preplaćenih doprinosa. U prosjeku po osobi je u 2017. isplaćeno 7,7 hiljada eura.

Najveća neto zarada bez poreza i doprinosa u prošloj godinin bila je 60,04 hiljade EUR i isplaćena je nerezidentu u martu zaposlenom u oblasti telekomunikacija.

Izvor: RTCG