STANJE U SUDANU ZABRINJAVA SZO

Vojska upala u bolnice, povrijeđeni i medicinski radnici

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je danas zabrinutost zbog upada sudanske vojske u bolnice, prisiljavajući osoblje da ne pruža hitnu ljekarsku pomoć pacijentima, javila je agencija AP.

SZO je navela da su vojnici upali u bolnice u Kartumu i da je u nastalnim neredima povrijeđeno pet pacijenata i medicinskih radnika.

“Takve akcije predstavljaju potpuno i neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava i to mora da prestane”, navodi se u saopštenju i dodaje da su medicinski šatori postavljeni za liječenje povrijeđenih demonstranata spaljeni i uništeni, da je oduzeta medicinska oprema i da su zdravstveni radnici zlostavljeni.

Premijer Etiopije Abij Ahmed stigao je danas u Kartum u pokušaju posredovanja između vojske na vlasti u Sudanu i lidera protesta poslije ovonedjeljne brutalne represije vojske nad demonstrantima, javila je agencija Frans pres.

Vojska je u ponedjeljak krenula u nasilno rasturanje protestnog kampa ispred njihovog generalštaba u glavnom gradu. U tim neredima je stradalo 113 osoba, prema navodima organizatora protesti, dok vlasti navode broj od 61 žrtve.

Izvor: Beta