Praktično da nema sela na području opštine Pljevlja a da nam ne stižu žalbe zbog uništenih seoskih puteve, kaže direktor preduzeća “Lokalni putevi”, Dragan Jovović

Nedavne obilne padavine na prostoru opštine Pljevlja izazvale su brojna oštećenja na seoskoj putnoj infrastrukturu. Žitelji pljevaljskih sela tvrde da postoje oštećenja i na asfaltnim putnim pravcima, dok su posebno uništeni makadamski putevi. Najviše žalbi stiže iz najudaljenijih sela Bukovice i Poblaća, jer kako tamošnji predstavnici mjesnih zajednica tvrde u pojedina sela je jedino moguće doći terenskim vozilima. Posebno veliki problem je u Mjesnoj zajednici Poblaće odakle se ovih dana moraju transportovati maline, čija berba je uveliko počela, ali je zbog uništenih puteva njihov otkup otežan.

-Područje Poblaća je strmina, tako da svaka jača kiša lako formira vodenu bujicu, koja uništava puteve. Poslednje padavine bile su obilne i napravile su pravi haos. Praktično se u Poblaće može doći samo dzipovima, kaže predsjednik mjesne zajednice Goran Laković i pojašnjava da je uputio zahtjev lokalnoj upravi da pošalje mehanizaciju kako bi se situacija bar malo dovela u red.

Iz Mjesne zajednice Bukovica ističu da ne žele više lokalnoj upravi da šalju zahtjeve, jer na iste niko ne reaguje. U ovoj MZ posebno ističu da su putevi uništeni na pravcu prema selima Srečanje i Miljena, te da je asfaltni zastor uništen i na putnom pravcu Piperi-Kovačevići.

-Putevi prema selima Srečanje i Miljena su u potpunosti razoreni. Vodena bujica napravila je opšti haos – kaže predsjednik MZ Bukovica Gligor Topalović i dodaje da su obilne padavine pričinile i druge probleme. On je posebno istakao problem nanosa kamenja i pijeska na kolovoze.

-Voda je nosila ogromne količine pjeska. Zatrpani su odvodni kanali pored kolovoza, kolovozi su raznijeti a zatvoreni su i mnogi propusti za vodu na pojedinim lokacijama – kaže Topalović.

Situacija nije nimalo bolja ni kada su u pitanju putevi u selu Potkovač, gdje najmanje ima asfaltiranih seoskih puteva.

-Putni pravac od Strahovog dola preko rijeke Kamenice, prema Pljevljima u izuzetno je lošem stanju. Drugi putni pravac preko sela Brekinje takođe je ozbiljno uništen. Putevi prema selima Pomenići, Krstače, Oglavina i Puzići u potpunosti su raznešeni – kaže predsjednik MZ Potkovač Vasilije Drobnjak i dodaje da je najviše štete pričinila kiša prije desetak dana.

U kancelarijama višak radnika, fali putara

-Pljevaljska opštinska uprava mora na području Bukovice da uposli još putara. Sadašnji putari da imaju krila ne mogu odgovoriti potrebama. Znači potrebna su najmanje još dva putara, jer ima dosta posla na čišćenju propusta, kanala, sječi rastinja oko puta i košenju trave, kaže Gligor Topalović i napominje da lokalna uprava gomila radnike u gradu dok za primanje putara nema para.

-Imamo višak radnika u kancelarijama, a za putare nema navodno novca, konstatuje Topalović.

U pljevaljskom lokalnom preduzeću “Lokalni putevi” ne kriju da žalbe mještana i predstavnika mjesnih zajednica stižu svakodnevno. Kažu da je njihova mehanizacija upućena na pravac prema Bobovu, odnosno da izvode radove u selu Glibaći uz pomoć mehanizacije Rudnika uglja.

-Praktično nema sela na području opštine Pljevlja a da nam ne stižu žalbe zbog uništenih seoskih puteve. Vodene bujice su pričinile ogromne štete, ali da bi se sve to saniralo potrebno je vrijeme – kaže direktor Lokalnih puteva, Dragan Jovović.

Kada je u pitanju intezitet padavina, dosta kiše palo je 16. jula, kada je prema podacima Meteorološke službe za oko 40 minuta palo po metru kvadratnom oko 17 litara vodenog taloga.

Izvor: dan.co.me