EKONOMIJA

Vlasnik Eksplorera Luka Bulatović: Gradnja nije povezana sa sječom šuma

Gradnja ekolodževa ekološko turističkih smještajnih jedinica u NP Durmitor nema nikakve veze sa sječom šuma koja se ovih dana pominje po medijima, kazao je Pobjedi član Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Luka Bulatović, vlasnik i direktor Turističke agencije “Eksplorer”, koja je dobila tender za taj projekat.

Bulatović objašnjava da je ekolodž konstruisan i projektovan tako da mora biti uklopljen u prirodu. Kaže da je to ugostiteljski objekat namijenjen za usluživanje hrane i smještaja i isključivo je napravljen od drveta.

“Za njih nijesu potrebni temelji, za postavljanje je zabranjeno sječenje šume. Objekat je šipovan od prirodnih materijala u zemlju i isključivo je napravljen od drveta. Riječ je o privremenim objektima kojima je rok 10 godina”, objasnio je Bulatović dodajući da će jedan ekolodž imati 38 kvadrata i najviše dvije sobe, a biće postavljen na prostoru od 600 metara kvadratnih.

Kaže da se za 40 sati može razmontirati i premjestiti i negdje drugo, a priroda će ostati onakva kakva je nekad bila, takav je i objekat na Gorici, a prostor se ne skrnavi.

Bulatović naglašava da ono čime danas pojedinci po Zabljaku informišu ljude su nestine.

“Neistina je i da će biti 90 čamaca na Crnom jezeru i neistina je da će se tamo praviti luka. Za sve to potrebna je dozvola države i ona mora da kaže koliko će toga biti. Mi nemamo ništa dogovoreno, ne piše niđe u ugovoru. Ljudi se samo bave špekulacijama i neistinama i za sve koji su rekli neistinu potražiću sudski epilog jer su našu firmu ponizili, iako smo mi jedina firma koja gazduje u zaštićenim područjima”, kazao je Bulatović.

On podsjeća da je država objavila tender 15. maja prošle godine, te da su kritičari imali godinu da reaguju.

“Javnim pozivom je traženo da neko upravlja restoranom na Crnom jezeru i traženo je investiciono ulaganje od 1,45 miliona eura, postavljanje igraonice za djecu, avanturističkog parka, stijene za vještačko penjanje i ekolodža”,  kazao je Bulatović naglašavajući da je samo njegova firma ispunjavala uslove.

On objašnjava da oni još ništa nijesu počinjali da rade, te da trenutno traže najbolja idejna rješenja koja će predati glavnom gradskom arhitekti.

“Obišli smo nacionalne parkove u Hrvatskoj, Plitvice, Bled … i tamo imaju ovakvih objekata. Na Crnom jezeru bi to bili privremeni objekti koji imaju vrijeme trajanja, plan ih priznaje 10 godina. Ekolodževi su prepoznati kao visokokvalitetne smještajne jedinice i moja je zamisao da imaju kvalitet pet zvjezdica i da budu prvi takvi u regionu”, ističe Bulatović.

Izvor: Pobjeda