Vlada uputila protest Albaniji zbog ekološkog incidenta na Bojani

Vlada Crne Gore danas je posredstvom Ministarstva vanjskih poslova, a na inicijativu potpredsjednika za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutina Simovića i ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića uputila protest albanskoj strani zbog posljednjih ekoloških incidenta u pograničnom vodotoku rijeke Bojane, a koji ugrožavaju imidž ove prestižne turističke destinacije.

<<<Iz Bojane izvađeno više od 100 kesa sa uginulom živinom<<<<

“Vlada Crne Gore u skladu sa dobrosusjedskom politikom, pozivajući na zajedničku brigu o resursima, u konstantnoj komunikaciji sa albanskom stranom, dosljedno insistira na primjeni svih međunarnodnih konvencija. Shodno tome, crnogorska strana je u obavezi da o svemu obavijesti svoje međunarodne partnere, što će biti urađeno u hitnom službenom postupku”, saopštili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

<<<Uginule životinje i dalje plutaju Bojanom<<<

Podsjetimo, tokom proteklih dva mjeseca građani su prijavili nadležnima da Bojanom plovi veliki broj uginulih životinja.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obišli su juče rijeku Bojanu, u cilju hitnog rješavanja ekološkog problema zbog pojave otpada u vidu uginule živine koja danima pluta donjim tokom ove rijeke.

Nakon toga počela je akcija čišćenja donjeg toka rijeke, odnosno uklanjanja leševa uginule živine koja danima pluta rijekom. Obzirom na uočenu količinu kesa koje se nalaze uzvodno uz obalu Bojane, na potezu od ušća do naselja Rače, procjenjuje se da će za sakupljanje svog tog otpada trebati više dana.

<<<Počelo uklanjanje leševa uginule živine koja danima pluta Bojanom<<<

U akciji uklnjanja životinjskog otpada, osim predstavnika Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane, učestvovali su i pripadnici Granične policije i Direktorata za vanredne situacije – Službe zaštite i spašavanja.

Izvor: CDM