Izgradnjom novog zatvora u Mojkovcu, „rasteretiće“ se postojeći kapaciteti u spuškom UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru.

Vlada Crne Gore je na današnjoj 35. sjednici usvojila informacija o implementaciji Projekta „Izgradnja Zatvora za sjevernu regiju Crne Gore u Mojkovcu“.

– U Informaciji se navodi da je glavni cilj projekta izgradnja objekta Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Mojkovcu, u skladu sa međunarodnim standardima, a u cilju poboljšanja uslova za izvršenje kazne zatvora i dugotrajnog zatvora u Crnoj Gori. Njegova ukupna vrijednost je 16.200.000,00 eura od čega će se sredstvima kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB-a) finansirati iznos od 15.000.000,00 eura i grant sredstvima Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF) 1.200.000,00 eura. Imajući u vidu da se radi o projektu planiranom strateškim dokumentima i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava), Vlada je donijela više konkretnih zaključaka kojima se stvaraju pravno-administrativni uslovi za njegovu realizaciju- rečeno je iz Vlade.

Izgradnjom novog zatvora u Mojkovcu, „rasteretiće“ se postojeći kapaciteti u spuškom UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru. Tako će se dobiti 200 dodatnih mjesta za pritvorena i zatvorena lica. To će omogućiti i premještaj iz dva već psotojeća zatvora.

Situacija sa korona virusom je uticala na aktivnosti oko plana za ovaj projekat, ali Ministarstvo pravde Crne Gore odgovorno preduzima sve aktivnosti kako bi se ovaj plan realizovao. Razlike u nadzornom sistemu u odnosu na postojeće zatvore će biti u smislu što će novi nadzorni sistem pratiti savreme tehničke standarde u ovoj oblasti.  Zatvor u Mojkovcu će se graditi na lokaciji Stevanovac koja je površine 48,574m2 (oko 4,8h).

Na osnovu urađene analize sudskih odluka koje su izrečene od strane crnogorskih sudova, osuđenim licima koji imaju prebivalište odnosno boravište u sjevernoj regiji Crne Gore u prethodnih pet godina, a kod činjenice da je u znatnom porastu broj izrečenih alternativnih sankcija, određen je broj smještajnih kapaciteta u novom zatvoru, tako da će novi zatvor u Mojkovcu biti za 200 lica lišenih slobode i za 110 zaposlenih. Takođe, idejno je predviđena i mogućnost povećanja kapaciteta do 50 mjesta koja će biti razmatrana prilikom izrade tehničke dokumentacije.

Izvor: pvportal.me