Bez zvaničnog obrazloženja, Vlada Kosova odložila je sjednicu koja je bila zakazana za danas u 10 sati, na kojoj je prva tačka dnevnog reda trebalo da bude razmatranje Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici između Kosova i Crne Gore, javlja agencija Anadolija a prenosi portal Fos media.

Ministri iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) premijera Ise Mustafe i iz redova manjinskih zajednica na vrijeme su stigli u salu za sastanke, ali ne i ministri Demokratske partije Kosova (PDK) predsjednika Skupštine Kadrija Veselija. Nakon čekanja od oko 45 minuta ministri su dobili informaciju da je sjednica Vlade odložena za drugi dan.

Kako prenose kosovski mediji, dok su ministri čekali, čelnici partija vladajuće koalicije, premijer Isa Mustafa i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, sastali su se u zgradi Skupštine. Međutim, do sada nije saopšteno ništa o tom susretu.

Razmatranje Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore najavljeno je u petak nakon telefonskog razgovora premijera Mustafe sa zamenikom državnog sekretara SAD-a Hojtom Brajanom Jiem.

Opozicija je odmah reagovala i najavila protest i unutar i van Skupštine. Zbog toga je danas, kako javlja agencija, oko zgrada Vlade i Skupštine pojačano prisustvo policije.

Ratifikovanje sporazuma o demarkciji granice sa Crnom Gorom je preostali uslov koji Kosovo treba da ispuni za dobijanje vizne liberalizacije od strane Evropske unije. Taj sporazum je potpisan krajem avgusta 2015. godine, ali još uvek nije ratifikovan u kosovskoj Skupštini, dok u crnogorskoj jeste.

Opozicija tvrdi da tim sporazumom Kosovo gubi više od 8.000 hektara zemlje, pa je nasiljem i upotrebom suzavca pokušala da spreči njegovu ratifikaciju. I pojedini poslanici iz vladajućih partija bili su protiv tog sporazuma. Srpski poslanici, takođe, nisu glasali za taj sporazum. Zbog svega toga u Skupštini Kosova nije bilo moguće obezbediti potrebnu dvotrećinsku većinu ili 80 glasova poslanika, pa je Vlada taj međunarodni sporazum povukla iz procedure.

U međuvremenu, Predsjedništvo Skupštine Kosova zakazalo je za srijedu, 10. maja, vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj će se glasati o poverenju aktulnoj Vladi. Inicijativu za ovo su podneli poslanici opozicionih partija – Inicijativa za Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova i Pokret “Samoopredeljenje”, koji su prikupili potrebnih 40 glasova. Među potpisinicima ima i poslanika vladajuće koalicije.

Izvor:FOS media