Vlada isključila Lakićević Đuranović iz radnih grupa, CGO: Dobra odluka

Vlada je na današnjoj sjednici isključila vanrednu profesoricu Pravnog fakulteta Bojanu Lakićević Đuranović iz radnih grupa za pregovaračka poglavlja 2 i 13 – Sloboda kretanja radnika i Ribarstvo. Ovu odluku Vlade pozdravio je Centar za građansko obrazovanje. Podsjećamo, tužilaštvo je podnijelo optužni predlog protiv Lakićević Đuranović zbog sumnje da je plagirala naučni rad.

“Vlada je na predlog Kancelarije za evropske integracije donijela odluke o izmjenama odluka o obrazovanju radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koje se odnose na pregovaračka poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika i 13 – Ribarstvo. Odlukama je, među ostalim, razriješena članica ovih radnih grupa Bojana Lakićević Đuranović, usljed izdavanja suspenzivnog naloga od strane Univerziteta Crne Gore, koji ju je prethodno predložio za članstvo u radnim grupama”, saopšteno je CdM-u iz Vlade.

<<<Podnijet optužni predlog protiv Bojane Lakićević Đuranović za plagijat<<<

Podsjećamo, Centar za građansko obrazovanje je u julu ove godine optužio Lakićević Đuranović da je plagirala rad tako što je objavila studentov rad kao svoj.

Onda je CGO sredinom septembra uputio dopis Glavnom pregovaraču, Aleksandru Drljeviću, da hitno podnese prijedlog Vladi Crne Gore o povlačenju Lakićević Đuranović iz radnih grupa za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine koja se odnosi na poglavlje 2 (Sloboda kretanja radnika) i poglavlje 13 (Ribarstvo).

“Kopija tog dopisa je dostavljena i premijeru Dušku Markoviću, potpredsjedniku Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Zoranu Pažinu, i rektoru Univerziteta Crne Gore, Danilu Nikoliću. Ranije, odnosno polovinom jula, sličan dopis je poslat i rektoru Nikoliću, ali on je taj naš utemeljen prijedlog ignorisao čime se, po našem uvjerenju, dodatno urušava kredibilitet UCG”, kazala je Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica CGO-a.

Marković je istog dana kada je ova NVO poslala dopis Vladi, u odgovoru na novinarsko pitanje, ocijenio da osoba sa takvom devijacijom u svojoj profesionalnoj karijeri ne može biti dio Vladinog tima, ali i izrazio očekivanje da UCG reaguje.

<<<Marković: Neka Han brine o standardima u njegovoj zemlji, mi radimo u interesu građana<<<

Takođe, i iz Kancelarije za evropske integracije naveli su da Vlada uzima u obzir profesionalni integritet članova pregovaračke strukture.

“Nadležni organi UCG se nikad javno nijesu odredili o činjenici da ih je do danas Lakićević Đuranović predstavljala u ovako važnim vladinim tijelima, i pored toga što smo prije tri mjeseca objavili dokaze koji upućuju na sumnju da je plagirala rad, ali i nakon jasnog nalaza Komisija Pravnog fakulteta da je 97.77 odsto njenog rada nesumnjivo plagijat rada studenta kojem je bila mentorka. Tek je u ponedjeljak, 30. septembra, rektor Nikolić izdao nalog o suspenziji Lakićević Đuranović do okončanja krivičnog postupka koji se protiv nje vodi, ali ni to nije istaknuto na sajtu UCG iako se radi o važnoj informaciji”, ističe Kaluđerović.

Poručuje da će CGO nastaviti da svojim kritičkim i konstruktivnim pristupom doprinosi procesu demokratizacije, ma koliko to bilo izazovno i često nailazilo na otpore u nadležnim institucijama.

“Stoga, veoma cijenimo ovu odluku Vlade, jer se uspjeh u evropeizaciji Crne Gore mjeri i kredibilitetom i profesionalnim integritetom ljudi koji su dio pregovaračkog procesa. A u tim strukturama ne bi smjelo biti mjesta za one koji su se ogriješili o zakon i etiku”, navela je Kaluđerović.

Izvor: CDM