Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović proslijediće svoje sugestije Vladi Crne Gore i premijeru Zdravku Krivokapiću, a kojim se iskazuje potreba da svi zajedno, pored borbe za zdravlje stanovništva moraju nastaviti borbu za očuvanje radnih mjesta i pozvaće Vladu da nastavi sa mjerama podrške privredi.

Petar Smolović

Smolović će, kako je najavljeno, predložiti da se mjerama podrške obuhvate sve djelatnosti, kao i da se poveća iznos pomoći privredi.

Kako navode u saopštenju Opštine, Smolović ističe da je potrebno raditi na pojednostavljenju procedura za dobijanje subvencija države.

“U Bijelom Polju se za godinu dana od početka pandemije koronavirusa broj nezaposlenih na Birou rada povećao za 1.200, što je podatak koji zabrinjava. Trenutno se na Birou nalazi 4.556 osoba”, stoji se u pismu predsjednika Opštine.

Prvi čovjek Opštine je istakao da je za tu opštinu veoma značajno da se radovi na turističkim projektima ubrzaju i dovedu do kraja, jer se sa stavljanjem u funkciju Ski centra Cmiljača i Đalovića pećine mogu indukovati nova radna mjesta i obezbijediti novi prihodi od turizma.

“Trenutna epidemiološka situaciju u Bijelom Polju je složena, a Bijelo Polje se nalazi u drugoj grupi po broju zaraženih na 100 hiljada. Na kovid odjeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju nalaze se 22 pacijenta od kojih je dva na respiratoru. U Domu starih trenutno je četvoro pozitivno na korona virus, od ukupno 141 korisnika. Od početka pandemije 15 korisnika Doma starih je preminulo od posljedica ovog virusa. Inspekcijske službe kontrolišu poštovanje mjera, a samo je u protekloj sedmici izvršeno 554 inspekcijska nadzora izdato je više prekršajnih naloga i podnesene su tri krivične prijave”, navodi Smolović, uz podsjećanje da od pojave pandemije virusa COVID-19 Opštinski tim za zaštitu i spašavanje ima 24-časovnu komunikaciju, a da se sjednice tima održavaju dva puta nedjeljno.

Izvor: RTCG