Vještačka inteligencija na prvom mjestu

TRAMP NAREDIO

Vještačka inteligencija na prvom mjestu

Predsjednik SAD Donald Tramp formalno je naložio vladi da rad na vještačkoj inteligenciji učini prioritetom, jer bi Kina mogla ugroziti američku nadmoć u toj oblasti.

„Amerikanci su imali ogromne koristi jer su bili pioniri i globalni lideri u AI“: Tramp (Beta/AP)

U Trampovom juče potpisanom dekretu se traži da „federalna vlada posveti sve svoje resurse“ pomaganju inovacija u domenu vještačke inteligencije (AI).

„Amerikanci su imali ogromne koristi jer su bili pioniri i globalni lideri u AI. Ipak, imajući u vidu brzinu napretka vještačke inteligencije, ne možemo biti pasivni i reći da je naša nadmoć garantovana“, ocijenjeno je u saopštenju Bijele kuće.

Međutim, predsjednički dekret ne iznosi nijednu strategiju niti iznos kojim bi se to postiglo.

Naređenje američkoj vladi je izdato u trenutku sve gorih odnosa Vašingtona i Pekinga. Među brojnim tačkama sporenja su tehnologije, posebno neki segmenti AI, domena u koji Kina ulaže ogromne svote novca.

Saopštenje Bijele kuće govori o dodatnim sredstvima za istraživanja, preporukama za regulativu, promociji AI u obrazovanju i jačanju konkurentnosti SAD.

Tu se Kina ne pominje direktno, ali se poziva na „očuvanje prednosti u AI i tehnologijama ključnim za nacionalnu bezbjednost i ekonomske interese protiv strateških konkurenata i stranih protivnika“.

Izvor: Beta

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor