TRAMP NAREDIO

Vještačka inteligencija na prvom mjestu

Predsjednik SAD Donald Tramp formalno je naložio vladi da rad na vještačkoj inteligenciji učini prioritetom, jer bi Kina mogla ugroziti američku nadmoć u toj oblasti.

“Amerikanci su imali ogromne koristi jer su bili pioniri i globalni lideri u AI”: Tramp (Beta/AP)

U Trampovom juče potpisanom dekretu se traži da “federalna vlada posveti sve svoje resurse” pomaganju inovacija u domenu vještačke inteligencije (AI).

“Amerikanci su imali ogromne koristi jer su bili pioniri i globalni lideri u AI. Ipak, imajući u vidu brzinu napretka vještačke inteligencije, ne možemo biti pasivni i reći da je naša nadmoć garantovana”, ocijenjeno je u saopštenju Bijele kuće.

Međutim, predsjednički dekret ne iznosi nijednu strategiju niti iznos kojim bi se to postiglo.

Naređenje američkoj vladi je izdato u trenutku sve gorih odnosa Vašingtona i Pekinga. Među brojnim tačkama sporenja su tehnologije, posebno neki segmenti AI, domena u koji Kina ulaže ogromne svote novca.

Saopštenje Bijele kuće govori o dodatnim sredstvima za istraživanja, preporukama za regulativu, promociji AI u obrazovanju i jačanju konkurentnosti SAD.

Tu se Kina ne pominje direktno, ali se poziva na “očuvanje prednosti u AI i tehnologijama ključnim za nacionalnu bezbjednost i ekonomske interese protiv strateških konkurenata i stranih protivnika”.

Izvor: Beta