Vjerovatnoća pojave koronavirusa u Crnoj Gori je veoma niska, ali se ništa ne može isključiti, saopštio je danas ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je na konferenciji za novinare kazao da je Ministarstvo zdravlja preduzelo i da preduzima sve mjere zaštite. Radnici iz Kine koji rade na izgradnji auto-puta su pod stalnim nadzorom.

Konferencija za novinare zakazana je nakon što je u medijima objavljena informacija da je iz Instituta za javno zdravlje saopšteno da je odbačena sumnja da je troje turista iz Kine, koji su budvanskim zdravstvenim službama prijavili respiratorne tegobe, inficirano koronavirusom.

<<<Turisti iz Kine prijavili respiratorne tegobe, IJZ odbacio sumnje na koronavirus<<<

Hrapović je saopštio da je Kliničkom centru izdato naređenje da se nabavi dodatna oprema, pooštre kontrole i posjete u najvećoj zdravstvenoj instituciji u državi.

Ministar je rekao da je situacija sa kineskim turistima koji su došli iz Pekinga pod kontrolom, te da je taj slučaj bio test za crnogorski zdravstveni sistem.

foto:CDM

“Ministarstvo zdravlja i IJZ  preduzimaju sve neophodne mjere zaštite kako bi spriječili pojavu koronavirusa u Crnoj Gori, kao javno-zdravstvenog izazova od posebnog međunarodnog značaja. U skladu sa trenutno dostupnim podacima o epidemiji pneumonije izazvane koronavirusom u svijetu, IJZ je sproveo brzu procjenu rizika po stanovništvo Crne Gore. Iako se vjerovatnoća importacije smatra izrazito niskom, u trenutnoj situaciji ne može se isključiti.”, naveo je Hrapović.

Izvor:CDM