Viši sud Bijelo Polje: Čoković iznio neprimjerene kvalifikacije na rad suda i tužilaštva

Povodom obavljenog intervjua sa Čoković Vehbom NVO,,Novi Put“, datog u emisiji RTV Vijesti “Bez granica“, emitovanoj  25.10.2021. godine, oglasio se i Viši sud Bijelo Polje radi objektivnog informisanja  javnosti.

   Vehbo Čoković, NVO,,Novi Put“

U saopštenju Višeg suda je navedeno da je Čoković iznio neprimjerene kvalifikacije na rad suda i tužilaštva i da mu je na visinu kazne, nakon ocjene olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, koje su cijenjene od strane suda, posebno uticala činjenica da se radi o licu koje je već ranije osuđivano, i to za više različitih vrsta krivičnih djela.

Prenosimo saopštenje Višeg suda u Bijelom Polju u cjelosti:

Povodom obavljenog intervjua sa Čoković Vehbom, datog u emisiji RTV Vijesti “Bez granica“, emitovanoj u ponedjeljak, dana 25.10.2021. godine, radi objektivnog informisanja  javnosti, nalazimo za potrebnim da reagujemo. U datom intervjuu, Čoković je iznio neprimjerene kvalifikacije na rad suda i tužilaštva, a povodom donošenja presude Osnovnog suda u Bijelom Polju, K. br. 219/20 od 30.03.2021. godine, kojom je oglašen krivim  za krivično djelo ometanje pravde i osuđen na kaznu zatvora od 6 mjeseci, kojom je istovremeno određeno da će se ista izvršiti izdržavanjem u prostorijama u kojima okrivljeni stanuje. Prvostepena presuda je potvrđena od strane Višeg suda u Bijelom Polju, presudom Kž. br. 173/21 od 03.06.2021. godine.

Smatramo za potrebnim ukazati da je pravosnažnom presudom okrivljeni Čoković Vehbo oglašen krivim, što je: “Dana, 01.11.2019. godine, oko 10:00 h u mjestu Bogaz, Opština Bijelo Polje, sposoban da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima i svjestan svog djela, čije je izvršenje htio, znajući da je isto zabranjeno, državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, kojeg je, shodno čl. 154 st. 3 Zakona o državnom tužilaštvu, po ovlašćenju Državnog tužioca, u krivičnom predmetu Kt. br. 297/19, mijenjao savjetnik u Osnovnom državnom tužilaštvu Bijelo Polje, Hodžić Almin, spriječio u vršenju dužnosti – da donese odluku, na način što mu nije dozvolio vršenje zakazane dokazne radnje – uviđaja“, čime je izvršio krivično djelo stavljeno mu na teret javnom optužbom. Na visinu kazne je, nakon ocjene olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, koje su cijenjene od strane suda, posebno uticala činjenica da se radi o licu koje je već ranije osuđivano, i to za više različitih vrsta krivičnih djela.

Uz uvažavanje subjektivnog osjećaja nezadovoljstva bilo kojeg od učesnika postupka pred sudom, te prava na slobodu izražavanja i komentarisanja pravosnažnih sudskih odluka, cijenimo da lični stav treba izraziti bez upotrebe neprimjerenih kvalifikacija u odnosu na rad pravosudnih institucija, čiji rad se zasniva na zakonu, ali je, svakako, podložan kritici javnosti.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE