Gradjani i privrednici Bistrice, neće dozvoliti gradnju nikakve mHE na rijeci Bistrici i borit će se svim snagama, da do toga ne dodje.

Foto:NVO Euromost

Mirsad Idrizović vlasnik ribnjaka,,Optikon” u Bistrici, koji proizvodi najviše ribe u Crnoj Gori, je povodom najave izgradnje mini hidroelektrane na sjeveru, na rijeci „Bistrici” kod Bijelog Polja, od strane koncesionara-Konzorcijuma „Bistrica Clean Energy”, za portal sjevercg kazao, da će svi bez izuzetka, osim onih koji su korumpirani, biti protiv izgradnje mHE na Bistrici.

Idrizović poziva Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agenciju za životnu sredinu, da ne dozvole izgradnju ove mHE, jer te centrale znače ubistvo ovog kraja kompletnog.

    Mirsad Idrizović,  Foto:Portal sjevercg

On navodi, da ribnjak koji je u njegovom vlasništvu, proizvodi oko 200. tona ribe godišnje i da vode nema dovoljno za mHE i onaj koje projektovao to, misli da je napravio grešku, zbog toga je onaj predhodni projekat, koji su radili sa Bulajićem propao.

Idrizović apeluje, da se sačuva priroda i Bistrica, jer ljudi žive od nje, onog momenta kada se ona ugasi, a ugasila bi se sa tom centralom, ubit će se i biljni i životinjski svijet u rijeci,

Mještanin Bistrice Fuad Lukač, je takodje protiv izgradnje mHE na rijeci Bistrici.

On navodi, da s obzirom da su u toku veliki radovi za Djaloviće pećinu, da bi to bilo pogubno i za ovu veliku investiciju, koja je od velikog značaja za sve gradjane Bistrice.

Posljedice su velike ako se to dozvoli, pored ostalog na poljoprivredu i stočarstvo, što će pokrenuti i iseljavanje iz ovog kraja i svi će biti složni da to ne dozvoli i da se i sam uvjerio kroz komunikaciju sa ostalim gradjanima Bistrice, da se skoro svi protive izgradnji te centrale.

Fekrim Zoronjić koji takodje živi u Bistrici, je za portal sjevercg kazao, da je i on lično protiv izgradnje te mHE, da se trenutno izvode veliki radovi na izgradnji žičare ka Djaloviće pećini i da je to mnogo veća dobit, ne samo za gradjane Bistrice, već i za sve gradjane Bijelog Polja.

  Fekrim Zoronjić,  Foto:Portal sjevercg

Zoronjić poziva, ne samo gradjane Bistrice, već i gradjane Bijelog Polja, da ih u što većem broju podrže, takodje, je pozvao i predstavnike političkih partija, da se preko svojih opštinskih odbora javno izjasne, da li su za izgradnju centrale ili ne, a resorno Ministarstvo i Vladu, da donesu rješenje o zabrani izgradnje Mhe na Bistrici.