Miro Knežević generalni direktor direktorata za javno zdravlje Ministarstva zdravlja, je na završnicu realizacije projekta,,Mladi sa sjevera zajedno protiv narkomanije“, koja je realizovana u Bijelom Polju, etno selu,,Vuković“, kazao, da je narkomanija u Crnoj Gori, ne samo zdravstveni problem, već je i socijalni problem. Knežević je naveo, da je istraživanje koje je uradio institut za zdravlje, pokazalo da je narkomanija u Crnoj Gori u porastu.

Iz tog razloga Vlada i Ministarstvo zdravlja, su dva puta obezbijedila sredstva za raspisivanje konkursa za podršku nevladinim organizacijama, za borbu protiv narkomanije i Ministarstvo zdravlja će i ove godine kao i narednih godina kroz obezbedjivanje sredstava podržati NVO organizacije, kazao je Knežević.

On je naglasio da je prošle godine ovo Ministarstvo obezbijedilo oko 88. hiljada eura za nevladine organizacije u ovoj oblasti, dok je ove godine obezbijedjeno 75. hiljada eura i dodao.

,,Ne smatramo da se samo jedna strana može boriti protiv narkomanije, već moramo svi skupa da se borimo, kako i vladin sektor, tako i nevladin, svi skupa, jer jedna strana ne može da donese napredak u borbi protiv narkomanije“.

Knežević je izrazio zadovoljstvo što vidi veliki broj mladih, koji se uključio da se bori protiv narkomanije.

Saida Ćikić sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje je kazala, da se jako raduje što vidi da je uključen veliki broj mladih, posebno što su uključeni mladi iz više opština sa sjevera Crne Gore i da sve to govori o samom projektu, pod nazivom,,Mladi sa sjevera zajedno protiv narkomanije“.

Čikićka je navela, da su svi jako dobro upoznati sa aktivnostima ovog projekta, da znaju da su se mladi učesnici na projektu medjusobno družili, da su saradjivali, da su učili jedni od drugih i ono što je važno naučili dosta novo, kada se tiče prevencije narkomanije kod mladih.

Almer Mekić predsjednik nevladine organizacije Euromost, koja je realizovala ovaj projekat  je kazao, da smatra da su danas i kao nevladina organizacija i kao civilni sektor sa sjevera Crne Gore pokazali, da mogu da stanu rame uz rame, svim velikim organizacijama i u regionu.

On je naveo, da je jako bitno da su danas pokazali kako jedan projekat može biti uspješan, kako jedan projekat može biti održiv i kako jedan projekat može imati svoje rezultate.

Mekić je naglasio, da tim koji radi na izradi projekta je i pridsutan i tokom realizacije projektnih aktivnosti, gdje su kroz komunikaciju sa mladim našli način, kako da im privuču pažnju, a što se vidi i tokom realizacije projekta, kao i završnice na kojoj su pridsutni mladi iz šest opština sa sjevera Crne Gore i sada su se orijentisali kao organizacija na vršnjačku edukaciju, kazao je Mekić.

Nakon obraćanja predstavnika Ministarstva zdravlja, opštine Bijelo Polje i nevladine organizacije,,Euromost“, mladi učesnici iz šest opština na sjeveru Crne Gore, su kroz program koji je organizovao klub mladih,,Euromost“, pokazali šta su naučili kroz projekat, gdje je prikazan i film,,Mladi sa sjevera zajedno protiv narkomanije“, kroz koji su prikazane sve realizovane aktivnosti i kako je 90. učesnika projekta, prošlo kroz projektne aktivnosti.