NESTAŠICA

Venecuela: Satima se čekao red za gorivo

Vozači u gradovima širom Venecuele satima su u petak čekali u redovima za gorivo, kojeg sve češće nedostaje zbog zaustavljenog uvoza i prekida rada druge po veličini naftne rafineriji u toj zemlji.

Nestašice motornih goriva postaju sve češća pojava, posebno u pograničnim područjima gdje je rasprostranjeno krijumčarenje u susjedne zemlje, koje je rezultat velikodušnih subvencija državne naftne firme PDVSA, zbog kojih je benzin bio gotovo besplatan.

Međutim, posljednjih dana redovi na benzinskim pumpama u zapadnim i južnim graničnim područjima veći su nego obično, a na benzin se čeka više od pet sati, prenosi SEEbiz.

Veliki redovi javili su se i u gradovima oko glavnog grada Karakasa, nakon što je u regionalnom skladišnom centru ponestalo goriva, kažu izvori.

Državljani Venecuele se već bore s hiperinflacijom i nedostatkom osnovnih potrepština zbog bolne petogodišnje recesije. Američke sankcije u energetskom sektoru uticale su na smanjenje izvoza sirove nafte što je vladu predsjednika Nicolasa Madura primoralo da se bori za uvoz goriva.

Uvoz goriva i razrjeđivača, koji se miješaju s venecuelanskom ekstrakcijom sirove nafte za izvoz, pao je u prvoj polovini maja na prosječno 86 hiljada barela dnevno, odnosno na jednu trećinu iz aprila.

Rafinerija nafte Cardon, koja je proizvodila 310 hiljada barela dnevno te radila znatno ispod kapaciteta zaustavila je radove u srijedu zbog oštećenja, pa u Venecueli rade još dvije rafinerije.

Izvor: Mina biznis