Venecuela optužila Vašington za državni udar

HAOS U KARAKASU

Venecuela optužila Vašington za državni udar

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je američku vladu da je naredila „fašistički državni udar“, nakon sprečavanja vojne pobune i uoči demonstracija koje su za danas zakazali i protivnici i pristalice vlade.

Maduro je u obraćanju koje je juče prenosila televizija zatražio od šefa diplomatije Horhea Arease da „potpuno revidira odnose“ s Vašingtonom.

Nekoliko sati kasnije, ministar telekomunikacija Horhe Rodriges je optužio američkog potpredsjednika Majka Pensa da je naredio „teroristima“ da izazovu nasilje tokom protesta opozicije i tako destabilizuju socijalističku vladu Venecuele.

Prema riječima ministra, u ponedjeljak je 27 vojnika uhapšeno nakon što su se pobunili protiv predsjednika i predali opozicionim aktivistima ukradeno oružje da bi „bilo nasilja, ranjenih i mrtvih tokom protesta“.

Rodriges je te aktiviste opisao kao „civile koji pripadaju terorističkoj ćeliji Voluntad popular“, partiji zatvorenog opozicionara Leopolda Lopesa i predsjednika parlamenta Huana Gvaida.

Kako je naveo, plan je bio da osobe obučene u vojne uniforme „sjutra ujutru (u srijedu) pucaju na opozicione demonstrante“.

„A zašto? Da bi izvršili naređenja Majka Pensa“, rekao je Rodriges.

Pens je juče podržao venecuelansku opoziciju u zahtjevima za prelaznom vladom i novim slobodnim izborima.

Prema njegovima riječima, od 51 ukradenog komada oružja 11 nije pronađeno i vraćeno i moglo bi biti iskorišćeno protiv demonstranata.

Potpredsjednica Venecuele Delsi Rodriges je takođe napala Pensa, koji, prema njenim riječima, „želi da upravlja Venecuelom dajući instrukcije o tome šta će sjutra da se dešava, pozivajući na državni udar“.

SAD, EU i više latinoameričkih zemalja ne priznaju drugi Madurov mandat koji je počeo 10. januara.

izvor:Beta

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor