Snažno se preporučuje da novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca bude iz reda državnih tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, a ne van tužilaštva, kako je to planirala vladajuća većina u Crnoj Gori. Zato Venecijanska komisija preporučuje nastavak široke i inkluzivne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Venecijanska komisija ponovo je kritikovovala predložene izmjene inovirane verzije Zakona o drzavnom tuzilaštvu. Istovremeno, pohvaljeno je najavljeno odustajanje od izmjena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, objavio je portal Pobjeda.

Po ocijeni Venecijanske komisije, nema opravdanja za istovremeni prestanak mandata svim članovima Tužilačkog savijeta, ponavljajući razloge date u mišljenju o prethodnoj verziji tužilačkih zakona, iz marta ove godine.

Ukoliko se, suprotno mišljenju Venecijanske komisije iz marta, voljom vladajuće većine, članovi Tužilačkog savijeta iz reda uglednih pravnika ipak biraju u parlamentu prostom, a ne kvalifikovanom većinom, moraju se obezbijediti dodatne garancije za njihovu nezavisnost i spriječavanje politizacije državnog Tužilaštva, ocijenili su izvjestioci.

Venecijanska komisija ocjenjuje da obim i sadržaj predloženih izmjena nijesu uvjerili Venecijansku komisiju u pogledu garancija za očuvanje depolitizacije tužilaštva. Pooštravanje kriterijuma za izbor članova Tužilačkog savijeta, u pogledu njihove prihvatljivosti, je korak u dobrom pravcu, ali se moraju na valjan način osmisliti procedure za provjeru, u skladu sa demokratskim standardima, kako članova iz reda profesionalnih tužilaca, tako i onih iz reda uglednih pravnika.

Venecijanska komisija snažno preporučuje da novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca bude iz reda državnih tužilaca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, a ne van tužilaštva, kako je to planirala vladajuća većina u Crnoj Gori. Privremeno vršenje dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, upozorava Venecijanska komisija, ne može biti alternativa, niti opravdanje za izostanak dijaloga između vlasti i opozicije ,radi izbora novog Vrhovnog državnog tužioca, na način kako to propisuje Ustav Crne Gore, kvalifikovanom većinom.

Venecijanska komisija ujedno preporučuje nastavak široke i inkluzivne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Izvor:Pobjeda